You are here

Οκτώβριο προκήρυξη για λιμάνι Λ/κας

20/09/2016 07:19
Τον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο υπουργός ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση μοιράζεται το ίδιο όραμα με τους Λαρνακείς.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «το έργο του υπουργείου ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού για τη Λάρνακα, και στη φετινή χρονιά, επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο στις προσπάθειες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της πόλης, ένα πολύπλοκο και απαιτητικό ζήτημα που συζητήθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι τη χρονιά που πέρασε «απομακρύνθηκαν όλα τα κρατικά αποθέματα που διατηρούσε ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) στις εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), ενώ στις αρχές του 2016 απομακρύνθηκαν από την ΚΕΤΑΠ και όλα τα υγρά καύσιμα των ιδιωτικών εταιρειών. Η ΚΕΤΑΠ είναι έτοιμη να ξεκινήσει την αποξήλωση των εγκαταστάσεών της μόλις λάβει τις σχετικές άδειες από το δήμο Λάρνακας, με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2017».

Για τις ιδιωτικές εταιρείες, ο υπουργός ανέφερε ότι αρκετές από αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει τη μετακίνηση «με την απομάκρυνση εξοπλισμού και υποδομών που δεν χρειάζονται και έχουν μεταφέρει συγκεκριμένες δραστηριότητές τους στην περιοχή Βασιλικού. Ορισμένες έχουν υποβάλει αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας για κατεδάφιση των σχετικών εγκαταστάσεων».

Οσον αφορά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως «οι τέσσερις εταιρείες έχουν συμφωνήσει στη σύσταση κοινοπραξίας για την ανέγερση κοινής εγκατάστασης εισαγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου, και προχωρούν με τις απαραίτητες μελέτες και τον βασικό σχεδιασμό του έργου».

Ταυτόχρονα κάλεσε «δημόσια, για άλλη μια φορά, τις εταιρείες πετρελαιοειδών και υγραερίου να συνεχίσουν τις προσπάθειες και να επισπεύσουν τις όποιες διαδικασίες τους, για ολοκλήρωση της μετακίνησης των εγκαταστάσεών τους από τη Λάρνακα. Από την πλευρά του το κράτος, για να επισπεύσει και να διευκολύνει την υλοποίηση της μετακίνησης, θα προχωρήσει στην επέκταση των υφιστάμενων υποδομών οδικού δικτύου στη νέα ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού, καθώς και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες, το κόστος των οποίων θα ανακτηθεί αργότερα από τις εταιρείες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «στην κυβέρνηση μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα με τους Λαρνακείς, αφού δεν νοείται βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Κύπρο χωρίς την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής σε ολόκληρο το νησί, γι’ αυτό και προχωρούμε για τη Λάρνακα με τις διαδικασίες για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, έργο που προωθείται από το υπουργείο μεταφορών και για το οποίο θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.»

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και στον τουρισμό και είπε πως «το μεγάλο μας στοίχημα είναι να επαναλάβουμε τις υψηλές επιδόσεις των τελευταίων τριών χρόνων, με τη φετινή χρονιά των ρεκόρ να καταγράφει μέχρι τον Αύγουστο αύξηση 19% στις αφίξεις και, μέχρι τον Ιούνιο, αύξηση 14% στα έσοδα. Για να πετύχουμε τους στόχους μας είναι απαραίτητη η συνεισφορά των μελών της επιχειρηματικής κοινότητας της Λάρνακας, όπως και η στήριξη τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης για δημιουργία του νέου υφυπουργείου τουρισμού και χάραξη μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τον τομέα», ανέφερε.

Η νέα αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου απαιτεί από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συντονισμό ενεργειών και δράσεων, είπε και πρόσθεσε πως «προς τούτο οφείλουμε, ως κυβέρνηση, να ενισχύουμε έμπρακτα τις επιχειρηματικές σας πρωτοβουλίες και δραστηριότητες και, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, αυτό πράττουμε».

Συγκεκριμένα, ανέφερε, «στο υπουργείο ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού υλοποιούμε σήμερα στοχευμένα σχέδια και προγράμματα χορηγιών για την επιχειρηματικότητα, τα οποία για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ανέρχονται στα €127 εκ.».

Από την πλευρά του ο υπουργός μεταφορών, συγκοινωνιών και έργων Μάριος Δημητριάδης αναφέρθηκε στο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας της Λάρνακας και είπε πως «τον Οκτώβριο προχωρούμε την προκήρυξη των προσφορών, με την έναρξη της διαδικασίας. Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που θα βοηθήσει σημαντικά τη Λάρνακα και αυτή τη στιγμή η πόλη χρειάζεται τέτοιου είδους εμβέλειας έργα ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί πραγματικά», σημείωσε.

Για το θέμα του λιμανιού είπε ότι «προχωρούμε με τη δημιουργία επιπρόσθετης υποδομής στο λιμάνι του Βασιλικού, ένα έργο που θα είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν εκεί όλα τα οχληρά φορτία και να μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να απελευθερώσουμε τη Λάρνακα, για να διευκολυνθεί η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή».

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε επίσης σε δύο άλλα έργα που γίνονται στη Λάρνακα «στην ασφαλτόστρωση συγκεκριμένων δρόμων και τη δημιουργία κυματοθραυστών που θα είναι έτοιμοι σε δύο περίπου χρόνια, έργα που αφορούν ολόκληρη την επαρχία Λάρνακας και θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξΗ της».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους Λαρνακείς και ιδιαίτερα τον επιχειρηματικό κόσμο ότι το υπουργείο του, οι υπουργοί και η κυβέρνηση «είμαστε δίπλα τους για να λαμβάνουμε αποφάσεις για την ανάπτυξη της πόλης. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουν τα έργα στη Λάρνακα», ανέφερε, και κάλεσε όλους να «αφήσουμε στο πλάι τις διαφορές» που υπάρχουν και να «επικεντρωθούμε σ’ αυτό που έχει σημασία, δηλαδή να γίνουν έργα ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί πραγματικά η Λάρνακα».

Στην ετήσια γενική συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας παρευρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι του επιμελητηρίου και του ΚΕΒΕ, ο Μητροπολίτης Κιτίου, ο δημαρχεύων Λάρνακας, οι δήμαρχοι Αραδίππου και Αθηένου και βουλευτές της επαρχίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης τιμήθηκαν, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΛ, οι εννέα πιο σημαντικές εξαγωγικές εταιρείες μέλη του επιμελητηρίου, για την προσφορά τους στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του τόπου γενικότερα.