You are here

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προσφορών για τμήμα αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου

03/12/2022 12:49

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία προσφορών για το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Παλαιχωρίου που αφορά το τμήμα Ανάγεια - Αγροκηπιά. Θα ακολουθήσει η αξιολόγησή τους, με στόχο περί τα τέλη Ιανουαρίου 2023 να υπογραφεί η προσφορά εκτέλεσης του έργου.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, πρόκειται για ακόμα ένα αναμενόμενο έργο το οποίο είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και το οποίο εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης.

Το έργο αφορά  αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων, δύο ισόπεδους κυκλικούς κόμβους (Εργατών & Αγροκηπιάς), δύο ανισόπεδους κόμβους (Αγίου Ιωάννη & Μαλούντας), τρεις γέφυρες, δύο υπόγειες οχηματικές προσβάσεις και μία υπέργεια οχηματική πρόσβαση. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €71.4 εκ. συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρξει βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μείωση δυστυχημάτων, συντόμευση των διαδρομών, εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμων, καθώς και μείωση καυσαερίων. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη της πολυτροπικότητας για διακίνηση δημόσιων και ιδιωτικών μέσων μεταφοράς για επιβάτες (Ι.Χ. και λεωφορεία), καθώς και για τα μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το συγκεκριμένο έργο εμπίπτει στον στρατηγικό σχεδιασμό για σύνδεση του εθνικού οδικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων, που έχει ως στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας, τον περιορισμό της αστυφιλίας, την αναζωογόνηση των περιοχών της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς και Ορεινής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής Τροόδους.

Παράλληλα, το έργο θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή, σημειώνει το Υπουργείο.