You are here

Οργασμός έργων στην κρατική έκθεση

22/09/2022 07:12

Κέντρο έρευνας και καινοτομίας, ξενοδοχείο, γραφεία, οικιστικό συγκρότημα, εστιατόριο, καφετέρια και τεράστιους χώρους πρασίνου, θα συνθέτουν το μεγαλεπήβολο έργο που προωθείται στο χώρο της κρατικής έκθεσης.

Το κόστος της πρώτης φάσης υπολογίζεται στα €100 εκατ., ενώ το όλο έργο θα γίνει σε τρεις φάσεις με ένα χρονικό ορίζοντα 15 χρόνων.

Ο δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, ανέφερε στη StockWatch ότι «στόχος των επενδυτών είναι όπως στον τεράστιο χώρο των 250.000 τετραγωνικών μέτρων της κρατικής έκθεσης να συνυπάρχει το κέντρο έρευνας και καινοτομίας με διάφορες άλλες αναπτύξεις, οι οποίες θα κρατούν ζωντανή την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας, ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα ο κόσμος».

Διευκρίνισε ότι «επιθυμία των επενδυτών είναι όπως ο χώρος καταστεί πόλος έλξης για κοινωνικές συναθροίσεις μέσα σε ένα απέραντο πράσινο. Οι αναπτύξεις θα απλώνονται συνολικά σε 80.000 τ.μ.  Εμείς όμως, ως δήμος, ζητήσαμε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου πέραν αυτών που προβλέπει ο νόμος».

Συγκεκριμένα, η σύνθετη ανάπτυξη θα περιλαμβάνει την ανέγερση γραφειακών και άλλων κοινών χώρων εργασίας, κέντρου έρευνας και καινοτομίας, καθώς και επιχειρηματικού κέντρου και υψηλών προδιαγραφών σύγχρονου εκθεσιακού χώρου 10.000 τ.μ., για φιλοξενία ενός ευρέος φάσματος συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων. Στις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, θα περιλαμβάνονται το ξενοδοχείο, οι οικιστικοί χώροι, εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα και γυμναστήριο.

Ο κ. Κυριάκου, ανέφερε επίσης ότι η υπόλοιπη έκταση θα περιλαμβάνει πάρκα, χώρους πρασίνου και παιδότοπους.

Βελτίωση και του κυκλοφοριακού συστήματος

Το project, είπε, συνοδεύεται και από μελέτη κυκλοφοριακής διακίνησης με στόχο τη βελτίωση του κυκλοφοριακού συστήματος της περιοχής και τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος όπου όταν λειτουργούσε η κρατική έκθεση, επικρατούσε κυκλοφοριακό χάος.

Κόκκινη γραμμή ο σταθμός λεωφορείων

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, ο δήμος Έγκωμης φέρει ισχυρή ένσταση στη μεταφορά στο συγκεκριμένο χώρο του τερματικού σταθμού των λεωφορείων της Λευκωσίας.

«Για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή. Δεν μπορεί να φιλοξενείται ένας τερματικός σταθμός λεωφορείων σε ένα έργο αυτών των προδιαγραφών. Ο σταθμός θα πρέπει να βγει έξω από την πόλη προς την περιοχή του Nicosia Mall».

«Με τη θέση μας», επεσήμανε, «συμφωνεί και το υπουργείο Οικονομικών, όμως η τελική απόφαση ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Στις 14 Σεπτεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση, η οποία αφορά την αξιοποίηση του χώρου της Κρατικής Έκθεσης. 

Όπως αναφέρθηκε, θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταστέγασης στο χώρο κυβερνητικών Υπηρεσιών, όπως του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το ΙδΕΚ.

Επίσης, θα εξεταστεί σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η δυνατότητα στέγασης κάποιου πολυχώρου πολιτισμού (π.χ. σύγχρονος χορός, θέατρο, κινηματογραφικές προβολές) στο χώρο.                                 

Της Ηρώς Ευθυμίου