You are here

Οριστικά 24ωρη απεργία στην ΑΤΗΚ

11/09/2002 10:00
Έντονες διεργασίες για να αποφευχθεί η κρίση

Οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν το προσωπικό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών αποφασίζουν οριστικά σήμερα για τη λήψη απεργιακών μέτρων για την μεθεπόμενη Παρασκευή.

Η απόφαση των συντεχνιών ΕΠΟΕΤ (ΣΕΚ), ΣΗΔΗΚΕ (ΠΕΟ) και ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ είναι αποτέλεσμα της μη επικύρωσης από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη διεύθυνση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών της κατ’ αρχήν συμφωνίας που σημειώθηκε μεταξύ εργοδοτικής και εργατικής πλευράς, για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης και η οποία αφορά τα επιμέρους αιτήματα του προσωπικού της Αρχής.

Ωστόσο οι τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις δέχτηκαν με ικανοποίηση τη δήλωση αρχής του Δ.Σ. της ΑΤΗΚ ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθη ανάμεσά τους είναι δίκαιη και θα πρέπει να υλοποιηθεί, αυτό όμως, προσθέτουν οι συντεχνίες, δεν είναι αρκετό δεδομένου ότι τα χέρια του συμβουλίου και της διεύθυνσης της ΑΤΗΚ είναι δεμένα από το υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι το Δ.Σ. της Αρχής δεν μπορεί να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε με το προσωπικό, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Την τελική έγκριση, βάσει της νομοθεσίας που διέπει το καθεστώς των ημικρατικών οργανισμών, την δίδει πάντα το τμήμα προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το τμήμα προσωπικού έχει εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών να μην ανάψει το πράσινο φως διότι τα αιτήματα που έχει κερδίσει το προσωπικό της ΑΤΗΚ θα δημιουργήσουν κακό προηγούμενο στον ευρύτερο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα και σοβαρές επιπτώσεις στο καθεστώς των αναβαθμίσεων των κλιμάκων, με αποτέλεσμα η ΠΑΣΥΔΥ, το συνδικαλιστικό όργανο δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων, να αξιώσει την υιοθέτηση από την κυβέρνηση των συναφών αναβαθμίσεων στο πλαίσιο της άτυπης εναρμόνισης της μισθοδοσίας μεταξύ δημόσιου και ημικρατικού τομέα.

Η Stockwatch πληροφορείται ότι από το πρωί ξεκίνησαν έντονες διεργασίες μεταξύ ΑΤΗΚ, υπουργείου Συγκοινωνιών και υπουργείου Οικονομικών με εμπλεκόμενους τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ, ώστε να βρεθεί η χρυσή φόρμουλα της όλης διαφοράς και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε δυσάρεστες καταστάσεις στον ευαίσθητο τομέα των τηλεπικοινωνιών.