You are here

Ούριος άνεμος στις θαλάσσιες μεταφορές

28/07/2004 12:06
Αύξηση 12.2% κατέγραψε ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών τους πρώτους τρεις μήνες του 2004. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, κατά την εν λόγω περίοδο, ο δείκτης ανήλθε στις 92,90 μονάδες σε σύγκριση με 82,81 μονάδες την αντίστοιχη τριμηνία του 2003.

Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η ανάκαμψη στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, ο κύκλος εργασιών στον οποίο ουσιαστικά διπλασιάστηκε, φθάνοντας τις 52,18 μονάδες σε σχέση με 26,15 μονάδες το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Θωμάς Καζάκος, τα αίτια της ανάκαμψης στον κλάδο των μεταφορών μπορούν να αναζητηθούν στην αύξηση των ναύλων για πλοία τύπου τάνκερ ή κοντέηνερ, διεθνώς. Η φετινή χρονιά, είπε, είναι πολύ καλή παγκοσμίως για τα μέλη του Συμβουλίου, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν ισχύει για την επιβατική κίνηση. Τα επιβατηγά πλοία, είπε, βιώνουν μεν μια ανάκαμψη αλλά αυτή είναι οριακή και δεν ικανοποιεί. Τα πλοία, κατέληξε, φεύγουν από τα λιμάνια μισογεμάτα.

Οι δραστηριότητες στους υπόλοιπους άλλους τομείς σημείωσαν επίσης αύξηση, η οποία ωστόσο ήταν περιορισμένη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ενδεικτικά, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών κατέγραψε αύξηση 11%, των χερσαίων μεταφορών 9,6%, ενώ οι δραστηριότητες των αεροπορικών μεταφορών και των συναφών με μεταφορές υπηρεσιών (αποθήκες, χώροι στάθμευσης κλπ) σημείωσαν αύξηση 6%. Ο κλάδος των ταχυδρομείων σημείωσε αύξηση 1,4%.

Σ.Ο.