You are here

Πανδημικό πλήγμα στον τζίρο διαχειριστών λιμανιού Λεμεσού

27/11/2021 06:00

Σημαντικό πλήγμα φαίνεται ότι επέφερε η πανδημία τα τελευταία δύο χρόνια, στον κύκλο εργασιών των εταιρειών που διαχειρίζονται τις υπηρεσίες του λιμανιού Λεμεσού.

Σε σημείωμα του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας, ο κύκλος εργασιών των διαχειριστών έχει μειωθεί κατά πολύ, τα έτη 2020 και 2021 με την εξυπηρέτηση πλοίων κρουαζιέρας να είναι μηδενική για το 2020, ενώ αν και αυξημένη το 2021 με μειωμένο αριθμό επιβατών και σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμανιού Λεμεσού, το 2016 υπογράφτηκαν τρεις Συμφωνίες Παραχώρησης, α) με την κοινοπραξία EUROGATE International GmbH 60%, Zirando Investments Ltd 40%, με ποσοστό επί των εσόδων 62,71%, για τον Τερματικό Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, β) με την κοινοπραξία DP World Limited 75% και GAP Vassilopoulos Public Ltd 25%, με ποσοστό επί των εσόδων 10,1%, για τις θαλάσσιες υπηρεσίες και γ) με την κοινοπραξία DP World Limited 75% και GAP Vassilopoulos Public Ltd 25%, με ποσοστό επί των εσόδων 52,1% για το Τερματικό Σταθμό Γενικού Εμπορίου.

Στα 189 εκατ. οι εισπράξεις από διαχειριστές μέχρι Οκτώβριο 2020

Οι εισπράξεις από την ημερομηνία παραχώρησης των εργασιών του Λιμένα Λεμεσού στους διαχειριστές, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2020, ανέρχονται στα €189 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχωρεί ο Υπουργός.

Με δεδομένο ότι το μέρισμα για το κάθε τρίμηνο καταβάλλεται στο Κράτος εντός 20 εργάσιμων ημερών μετά το πέρας του κάθε τριμήνου, το Υπουργείο σημειώνει ότι το ποσό των €189 εκατ., αναλογεί σε έσοδα ανά έτος ως ακολούθως:

(α) 2016: €10 εκ. (Προκαταβολή), (β) 2017: €37,9 εκατ., (γ) 2018: €46,5 εκατ., (δ) 2019: €54,6 εκατ., (ε) 2020: €50 εκατ.

Σε ότι αφορά το 2021, οι πληρωμές μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, ανέρχονται σε €39,4 εκατ. ενώ, προκαταρκτικά τα συνολικά έσοδα του Κράτους για ολόκληρο το έτος αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και να περιοριστούν στα €49 εκατ.

Σύμφωνα με το σημείωμα, οι ιδιώτες διαχειρίζονται το λιμάνι με υψηλούς ρυθμούς απόδοσης, ενώ έχουν ήδη προβεί και σε διάφορες επενδύσεις, είτε αυτές αφορούν εξοπλισμό, ηλεκτρονικά συστήματα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό.

«Ενδεικτικά αναφέρονται οι δύο νέες γερανογέφυρες που έχουν εγκατασταθεί στο Τερματικό Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (Eurogate Container Terminal Limassol LTD), οι οποίες είναι από τις πιο μεγάλες στην Ευρώπη, ενώ και οι άλλοι δύο διαχειριστές, Τερματικός σταθμός Γενικού Εμπορίου (DP World Limassol Ltd) και Θαλάσσιες Υπηρεσίες (P&O Maritime Services Ltd), έχουν αναβαθμίσει τον υφιστάμενο εξοπλισμό και έχουν προβεί σε αγορά πρόσθετου εξοπλισμού, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών του λιμανιού», προστίθεται.

Σε ότι αφορά διάφορα προβλήματα που προκύπτουν και αφορούν τη Σύμβαση, αναφέρεται ότι αυτά τυγχάνουν του απαραίτητου χειρισμού από την Ομάδα του Έργου και το Υπουργείο.

Της Μαρίας Χαμπή