You are here

Πανέτοιμα για επαλειτουργία τα αεροδρόμια

01/06/2020 15:40

Όλα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και την άφιξη τουριστών στις 9 Ιουνίου, ανακοίνωσε στην Πάφο ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις του στην Πάφο, ο Υπουργός Μεταφορών στο πλαίσιο επίσκεψης του στον Δήμο, ανέφερε πως αρκετές εταιρείες στέλνουν ήδη αιτήματα και ενημερώνουν ότι θα προγραμματίσουν πτήσεις, σημειώνοντας πως υπάρχουν δύο φάσεις 9 Ιουνίου με 19 Ιουνίου, όπου απαιτούνται από όλους στην Α’ φάση ουσιαστικά να κατέχουν πιστοποιητικό ότι είναι αρνητικοί στον covid- 19.

Όπως ανέφερε για τους Κύπριους και μόνιμα διαμένοντες θα έχουν την επιλογή να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξη τους στην Κύπρο και το κόστος το αναλαμβάνουν οι ίδιοι.
 
Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

Όσον αφορά την Β’ φάση είπε, είναι οι χώρες που έχουν ταξινομήσει ως Α κατηγορία και δεν θα απαιτείται να υπάρχει πιστοποιητικό ότι κάποιος είναι αρνητικός στον κορωνοϊό για να ταξιδέψει, προσθέτοντας πως το  μόνο που θα απαιτείται από όλους τους ταξιδιώτες προς την Κύπρο θα είναι η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου με κάποια σχετικά που έχουν ιδιαίτερα  σχέση με το θέμα της ιχνηλάτισης.

Και από κατηγορίες ή από χώρες που έχουν ταξινομηθεί ως κατηγορία Β’ θα απαιτείται πιστοποιητικό.
Ο κ. Καρούσος συμπλήρωσε πως όσοι είναι Κύπριοι πολίτες νόμιμα διαμένοντες  και κάποιοι με ειδική άδεια θα μπορούν να κάνουν αυτή την ανάλυση με την άφιξη τους στην Κύπρο .

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμπερίληψη στις ομάδες και άλλων χωρών, ο κ. Καρούσος απήντησε πως το Υπουργείο Υγείας έχει αναλάβει και αυτό το έργο να ταξινομήσει διάφορες χώρες σε κατηγορίες, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν ταξινομηθεί 19 χώρες, ενώ αναμένουν τις επόμενες μέρες να ταξινομηθούν και άλλες χώρες. 

Όπως δήλωσε ο κ. Καρούσος, “το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων των χωρών, προκειμένου να επικαιροποιείται η ταξινόμηση στις σχετικές κατηγορίες και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και επιπρόσθετες χώρες”. 

Τα πράγματα στην Ευρώπη, όπως προβλέπουν οι ειδικοί, κατέληξε ο κ. Καρούσος, βελτιώνονται και για κάποιες χώρες θα βελτιώνεται η κατηγορία τους όσο βελτιώνονται τα επιδημιολογικά τους δεδομένα. 

Σημειώνεται πως στην πρώτη κατηγορία με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, προκειμένου να αποκατασταθεί η αεροπορική τους σύνδεση με τη Κύπρο, ανήκουν η Ελλάδα, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Δανία, η Γερμανία, η Σλοβακία και η Λιθουανία.

Στη δεύτερη κατηγορία η Ελβετία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Εσθονία και η Τσεχία. 

Επισημαίνεται επίσης πως με το άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων Πάφου και Λάρνακας στις 9 Ιουνίου του 2020, λαμβάνονται σειρά μέτρα όπως θερμομέτρηση των επιβατών κατά την είσοδό τους στο κτήριο του αεροδρομίου, ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στο προσωπικό και τους επιβάτες.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών σε όλους τους χώρους και από όλα ανεξαιρέτως τα άτομα που θα κινούνται εντός του αεροδρομίου, με σύσταση να αλλάζουν μάσκα κάθε 4 ώρες ή όποτε αυτή βραχεί .

Στους αερολιμένα θα  λειτουργήσει ειδικό γραφείο πληροφόρησης για τον covid19 για τους επιβάτες που αφικνούνται, ενώ θα  υπάρχει εκτεταμένη σήμανση σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου για τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία επιβατών και προσωπικού, οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας και γαντιών και τον σωστό καθαρισμό των χεριών, καθώς και για την τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων του ενός από τον άλλο.

Θα υπάρχουν επίσης ηχητικά μηνύματα για τους επιβάτες και το προσωπικό που θα καλούν το κοινό να τηρεί τα μέτρα (χρήση μάσκας και γαντιών, τήρηση αποστάσεων κτλ), αλλά και θα γίνονται συχνότεροι καθαρισμοί και απολύμανση σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου με ειδικά καθαριστικά προϊόντα.

Ακόμη, τοποθετούνται επιπρόσθετα αντισηπτικά μηχανήματα χεριών σε όλους τους δημόσιους χώρους ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση του κοινού σε αυτά ανά πάσα στιγμή.