You are here

Πάνω οι τζίροι β΄ τριμήνου σε μεταφορές

25/10/2004 13:25

• Καθήλωση σε τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομεία


Μεγάλη αύξηση κατέγραψαν οι δραστηριότητες στον τομέα των μεταφορών το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης κύκλου εργασιών στον κλάδο των μεταφορών σημείωσε ετήσια αύξηση της τάξεως του 19,4%, φθάνοντας τις 131,48 μονάδες σε σχέση με 110,11 μονάδες την αντίστοιχη περίοδο του 2003.

Η εξάλειψη των επιπτώσεων του πολέμου του κόλπου και της επιδημίας της άτυπης πνευμονίας που επηρέασαν πέρσι τόσο τις μεταφορές σε θάλασσα κι αέρα, σε συνδυασμό μεταξύ άλλων και με την απελευθέρωση των αερομεταφορών, είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο να συνεχιστεί η αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 12,6% - που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό - αλλά και να επιταχυνθεί.

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε ο τομέας των θαλασσίων μεταφορών, ο κύκλος εργασιών του οποίου μεταβλήθηκε κατά 83,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή, όπως πληροφορείται η StockWatch από αρμόδια πηγή, οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από την ποιοτική διαφοροποίηση του δείγματος, που είχε σε τελική ανάλυση ιδιαίτερο βάρος στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων. Το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης κατέγραψαν οι συναφείς με τις μεταφορές υπηρεσίες που σχετίζονται με δραστηριότητες τουριστικών και ναυτιλιακών γραφείων, όπως και οι αεροπορικές μεταφορές που ακολουθούν με ποσοστό 10,4%, γεγονός που πρέπει να αποδοθεί στους προαναφερθέντες λόγους. Η ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος, είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του κύκλου εργασιών στις χερσαίες μεταφορές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα τουριστικά λεωφορεία, ταξί κ.ά.

Από την άλλη, η ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομείων (σ.σ. όπου το κράτος εξακολουθεί να κυριαρχεί με την ΑΤΗΚ και τα Ταχυδρομεία), ήταν πολύ πιο περιορισμένη. Ο κύκλος εργασιών στους τομείς αυτούς περιορίστηκε σε 3% και 2,2% αντιστοίχως.

Του Στέλιου Ορφανίδη