You are here

Πλεονεκτήματα από τη μέθοδο που ακολουθείται για έργα

17/09/2021 14:46

Η μέθοδος «Μελέτη / Κατασκευή / Συντήρηση» που εφαρμόζει το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει πολλά πλεονεκτήματα και ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη με μεγάλη επιτυχία, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το Υπουργείου, «στην Κύπρο η μέθοδος Μελέτη / Κατασκευή / Συντήρηση εφαρμόζεται εδώ και πάνω από μια δεκαετία καθότι προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό των καθυστερήσεων στη συμπλήρωση των έργων, καθώς και την αποφυγή υπερβάσεων στον προϋπολογισμό».

Ενδεικτικά, μερικά από τα Έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ακολουθώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Προεδρικού, η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, το Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», η Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου και η Νέα Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία που ακολουθείται στη συγκεκριμένη μέθοδο είναι «ανοικτή διαδικασία για σύναψη σύμβασης Έργου», βάσει του περί Δημοσίων Συμβάσεων Νόμου.

Η ανάθεση της σύμβασης γίνεται στον εργολάβο του οποίου η προσφορά ικανοποιεί όλα τα κριτήρια επιλογής και προϋποθέσεις συμμετοχής, σε σχέση με την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα τόσο του ίδιου, όσο και των μελετητών του όλων των ειδικοτήτων, που είχε δηλώσει στην προσφορά του και ταυτόχρονα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

Παραδείγματος χάριν, αναφέρεται, για τον εργολάβο τίθενται κριτήρια για την κατηγορία, την τάξη καθώς και την πείρα του στην εκτέλεση οικοδομικών έργων συγκεκριμένης αξίας. Όσον αφορά τον αρχιτέκτονα που δηλώνεται στην προσφορά του εργολάβου, απαιτείται να είναι εγγεγραμμένος στο ΕΤΕΚ ή σε αντίστοιχο επαγγελματικό σώμα της χώρας προέλευσής του, να έχει πολυετή μεταπτυχιακή πείρα σε μελέτες και επιβλέψεις, και να έχει συμπληρώσει επιτυχώς κατά τα τελευταία χρόνια τη μελέτη και επίβλεψη ενός οικοδομικού έργου συγκεκριμένης αξίας και φύσης.

Συνεπώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο ισχυρισμός ότι δήθεν με τη μέθοδο Μελέτη/Κατασκευή/Συντήρηση δεν υπάρχει η αρχιτεκτονική μελέτη, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού στη μέθοδο αυτή, ο αρχιτέκτονας, τον οποίο είχε δηλώσει ο εργολάβος στην προσφορά του και με τον οποίο θα συμβληθεί, θα ετοιμάσει πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, που να πληροί τις απαιτήσεις εργοδότη, τόσο ως προς το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου όσο και ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές των υλικών, εξασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργικότητα και την ποιότητα της κατασκευής.

Σημειώνεται επίσης ότι, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ως Αναθέτουσα Αρχή, υλοποιεί πάντοτε τις αποφάσεις και προτεραιότητες της Κυβέρνησης, προσμετρώντας ταυτόχρονα την αμεσότητα της ανάγκης του εκάστοτε έργου, καθώς και τη διαθεσιμότητα των απαιτούμενων οικονομικών πόρων. Με βάση την πολυετή του πείρα και έχοντας γνώμονα πάντοτε το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον, αναφέρεται, εφαρμόζει με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό τον Νόμο, την καταλληλότερη μέθοδο προώθησης για κάθε έργο, έχοντας τη σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε αρμόδιων Υπουργείων και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης.

Υπό το πρίσμα των πάνω, σημειώνεται, και λαμβάνοντας υπόψη διάφορες αναφορές για πιθανή ακύρωση των διαγωνισμών που αφορούν στα Έργα για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στη Λευκωσία και των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων επιθυμεί να διαβεβαιώσει τους υποψήφιους προσφέροντες εργολάβους, ότι τα συγκεκριμένα Έργα θα υλοποιηθούν κανονικά και δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα, είτε ακύρωσης των σχετικών διαγωνισμών, είτε αλλαγής της μεθόδου υλοποίησης τους.