You are here

Προς ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου - Αιγύπτου στη ναυτιλία

06/09/2021 12:07

Στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνάντησης Κύπρου – Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Βασίλης Δημητριάδης είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Kamel Al Wazir.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών στο τομέα της ναυτιλίας και έγινε ανασκόπηση της Διμερούς Ναυτιλιακής Συμφωνίας που υπογράφηκε το 2006.  Αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τη δημιουργία Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής η οποία θα συνέρχεται σε τακτική βάση για ανταλλαγή απόψεων και δημιουργία συνεργασιών σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με σκοπό την (α) ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα (β) στήριξη πρωτοβουλιών για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της ναυτιλίας (γ) ανάπτυξη θαλάσσιων μεταφορών στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς διακρίσεις.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης όπως στα πλαίσια της Κοινής Ναυτιλιακής Επιτροπής εξεταστεί το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα και της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Μεταφορών εξήρε την πρωτοβουλία της Κύπρου για διεύρυνση του Μνημονίου Συνεργασίας της Μεσογείου για θέματα Ελέγχου Κράτους Λιμένα, το οποίο εδρεύει στην Αλεξάνδρεια, με την πρόσκληση για ένταξη στο Μνημόνιο όλων των Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ.  Η εν λόγω πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και στη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Μεσογειακή λεκάνη.

Η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Κύπρο τον Οκτώβριο στο περιθώριο του Συνεδρίου “Ναυτιλιακή Κύπρος 2021” όπου ο Αιγύπτιος Υπουργός αναμένεται να παραστεί αποδεχόμενος την πρόσκληση του κ. Δημητριάδη.