You are here

Προσδοκίες από κρατική εταιρεία πολιτικής αεροπορίας

14/06/2019 13:38

Εξάλειψη των καθυστερήσεων σε πτήσεις, διοικητική ευελιξία και αύξηση των εσόδων του δημοσίου, εκτιμάται ότι θα επιφέρει η μετεξέλιξη του τμήματος πολιτικής αεροπορίας σε κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.

Η επιτροπή μεταφορών  οδεύει προς ολοκλήρωσης της συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά την μεταβίβαση της παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας από το τμήμα πολιτικής αεροπορίας σε κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.

Το νομοσχέδιο, που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής από το 2016, είχε αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των εργαζομένων σε σχέση με τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Η υπουργός μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου έκανε λόγο για νέα εποχή που θα φέρουν οι εν λόγω ρυθμίσεις εκτιμώντας πως η συζήτηση έχει εξαντληθεί.

Σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν οι πλείστες εισηγήσεις και απόψεις που κατατέθηκαν κατά καιρούς από τους εμπλεκόμενους.

Υποστήριξε ότι με την λειτουργία της εταιρίας αναμένεται να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στις πτήσεις και στις διελεύσεις αεροσκαφών πάνω από τον κυπριακό εναέριο χώρο, να υπάρξει διοικητική ευελιξία και να αυξηθούν και τα έσοδα του δημοσίου.

Όπως είπε, «η εταιρεία θα δώσει μια ευελιξία στον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας σήμερα, διοικητικά, οργανωτικά από κάθε άποψη και αυτό θα έχει αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους και στους χρόνους των καθυστερήσεων οι οποίες, ελπίζω, θα εκλείψουν».

Σε σχέση με τη διοικητική μορφή της νέας εταιρείας, η κ. Αναστασιάδου ανέφερε ότι ανάλογη διοικητική μορφή εφαρμόζεται με επιτυχία στα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη.

Ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών , Γιώργος Προκοπίου είπε πως στην επόμενη συνεδρίαση θα κληθούν εκ νέου εκπρόσωποι του υπουργείου και της νομικής υπηρεσίας προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ενσωματώθηκαν οι τελικές τροποποιήσεις στο κείμενο και ακολούθως τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν επί του τελικού κειμένου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, η κ. Αναστασιάδου ζήτησε όπως το νομοσχέδιο οδηγηθεί ενώπιον της ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές, επισημαίνοντας ότι η ίδρυση της εταιρείας θα βελτιώσει την εικόνα της Κύπρου, καθώς όπως είπε, «μας παρακολουθούν από το Εurocontrol την Κομισιόν».

Παραμένουν διαφωνίες ελεγκτών

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας επεσήμαναν την ανάγκη να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας εκφράζοντας τη διαφωνία τους ως προς τη μη συμπερίληψη στο κείμενο, συγκεκριμένων εισηγήσεών τους.

Όπως ανέφερε η κ. Αναστασιάδου, κατόπιν γνωμοδότησης της νομικής υπηρεσίας δεν ενσωματώθηκε η εισήγηση όπως εκπρόσωπος των εργαζομένων συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρείας με δικαίωμα ψήφου σε όλα τα θέματα.

Παράλληλα, δεν έγινε αποδεχτή η εισήγηση ώστε σε περίπτωση ανωτέρας βίας οι εργαζόμενοι να μπορούν να έχουν τα ίδια ωφελήματα ενόσω ισχύουν οι λόγοι ανωτέρας βίας.

«Για όσους θα παραμείνουν στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας εκεί θα συνεχίσουν να υπάγονται, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα εργάζονται σύμφωνα με τα σχέδια υπηρεσίας τους. Σίγουρα θα έχουν παρεμφερή εργασία», είπε.

Η κ. Αναστασιάδου επεσήμανε πως η Νομική Υπηρεσία υπέδειξε ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί η εταιρεία για το ποιους θα εργοδοτήσει, σημειώνοντας πως εφόσον η εταιρεία αποφασίσει να τους εργοδοτήσει θα γίνεται για όλους με τον ίδιο τρόπο».

Ο πρόεδρος της παγκύπριας συντεχνίας ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας Γιώργος Γεωργίου σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν από ην κυβέρνηση να καλέσει το Eyrocontrol να αναλάβει ρόλο στη διαδικασία μετεξέλιξης του τμήματος.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, δεν υπάρχει άλλος οργανισμός με ανάλογη αξιοπιστία στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος να μπορεί να φέρει καλό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την εν λόγω διαδικασία.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το θέμα της μετεξέλιξης του τμήματος, πρέπει να περάσει τώρα στο επόμενο βήμα, το οποίο αφορά στην ολοκλήρωση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων με την εργοδοτική πλευρά.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών έθεσαν επιμέρους προβληματισμούς, με την ΠΑΣΥΔΥ να επικαλείται συνταγματική πρόνοια σύμφωνα με την οποία οι ουσιώδεις υπηρεσίες δεν προβλέπεται να ασκούνται από ιδιωτική εταιρεία.

Έρευνα για κατάρρευση ψευδοροφής στο κτήριο ελεγκτών 

Η κ. Αναστασιάδου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσει έρευνα σχετικά με τη χθεσινή κατάρρευση ψευδοροφής στο κτήριο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και για τυχόν ευθύνες.

Σημείωσε ότι το τμήμα πολιτικής αεροπορίας ενοικιάζει το συγκεκριμένο χώρο από τη Cyta.

Ο κ. Γεωργίου, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν γραπτές διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια στο συγκεκριμένο κτήριο.

Κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν για τη μεταφορά του κέντρου ελέγχου στο κτήριο που έχει κατασκευαστεί εδώ και 15 χρόνια στην Κοκκινοτριμιθιά, ώστε να λειτουργούν σε πιο ανθρώπινες συνθήκες.

Μέσα Νοεμβρίου η νέα πτέρυγα νοσοκομείου Λάρνακας

Εξάλλου, η υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ανέγερσης νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Λάρνακας, η οποία όπως είπε, θα είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την κ. Αναστασιάδου, μεταξύ κράτους και εργολάβου έχει επέλθει φιλικός διακανονισμός και το υπουργείο θα παρακολουθεί την πορεία των έργων.

Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που χρειαζόταν να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός προσφορών, θα υπήρχε νέα μεγάλη καθυστέρηση, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι πρόκειται για τον τελευταίο φιλικό διακανονισμό σε σχέση με το εν λόγω έργο.

Μ.Χ.