You are here

Προσφυγή J&P για τις προσφορές στα αεροδρόμια

27/11/2003 16:06
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη, εναντίον της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Προσφορών, κατέθεσε η κοινοπραξία Cyprus Airports Group, για παράκαμψη και παραβίαση ουσιωδών όρων της προκήρυξης προσφοράς για ανάληψη των έργων για ανάπτυξη των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η εταιρεία εργολάβων οικοδομικών και τεχνικών έργων «Ιωάννου & Παρασκευαΐδης» που εκπροσωπεί την κοινοπραξία CAG, που ήταν ένας από τους τρεις προσφοροδότες για την ανάληψη των κυπριακών αεροδρομίων, ισχυρίζεται ότι «απουσιάζει παντελώς η απαραίτητη ενδελεχής επιστημονική ανάλυση των δεδομένων», η διαδικασία δηλαδή εξέτασης της βιωσιμότητας της κάθε πρότασης, σε συνδυασμό με την ανάλυση των επιπτώσεων που αυτή θα έχει στις δαπάνες χρήσης των αεροδρομίων.

Εκφράζει επίσης τις αμφιβολίες της κατά πόσον τα αεροδρόμια θα είναι βιώσιμα με τόσο υψηλά ποσοστά προσφοράς (από τους δύο άλλους προσφοροδότες που κατατάχτηκαν στην πρώτη και δεύτερη θέση) της τάξης του 49% ή και του 33% αντίστοιχα, «εκτός εάν» - όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της – «το κράτος είναι διατεθειμένο να συγκατατεθεί σε μεγάλες αυξήσεις στις χρεώσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη δαπάνη χρήσης για κάθε επιβάτη».

Η εταιρεία εκφράζει παράλληλα, την απογοήτευση και τη λύπη της για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ενώπιον του Συμβουλίου Προσφορών για την ανάληψη των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου από επενδυτή με τη μέθοδο της «Κατασκευής - Λειτουργίας – Μεταβίβασης». «Παρατηρούμε δυστυχώς, από την αξιολόγηση των τριών προτάσεων», αναφέρει η ανακοίνωση, «ότι τα αναμενόμενα έσοδα από τη λειτουργία και διαχείριση των αεροδρομίων έχουν υπολογισθεί με τρόπο αυθαίρετο και όχι με βάση τους όρους της προκήρυξης».

Κάτι τέτοιο, καταλήγει στην ανακοίνωσή της η «Ιωάννου & Παρασκευαΐδης», αναπόφευκτα θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και στον κυπριακό αερομεταφορέα, αλλά και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της οικονομίας του τόπου ευρύτερα.