You are here

Πρόσω ολοταχώς για ανάπτυξη του Lady’s Mile

05/08/2019 06:41

Πρόσω ολοταχώς για την αναβάθμιση του Lady’s Mile, της Απλώστρας όπως είναι το πραγματικό όνομα της πανέμορφης παραλίας του Ακρωτηρίου, προχωρά ο Δήμος Λεμεσού ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για υλοποίηση του έργου που παραμένει σε στασιμότητα από το 2017.

Αναθερμαίνονται οι προσπάθειες

«Η ανάπλαση του Lady’s Mile είναι μείζων στόχος για τον Δήμο Λεμεσού γιατί αφορά την ουσιαστική αναβάθμιση της καλύτερης ίσως παραλίας της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλάβαμε πρωτοβουλία προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για υλοποίηση του έργου.  Ζητήσαμε και πήραμε την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού για να αναλάβει ο δήμος το συντονισμό και τη διαχείριση του όλου έργου», αναφέρει ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις για το θέμα με τη συμμετοχή του Τμήματος Πολεοδομίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος, των Βάσεων και της Επαρχιακής Διοίκησης. Το επόμενο βήμα, όπως είπε ο δήμαρχος Λεμεσού, είναι η εκπόνηση του λεπτομερούς σχεδιασμού από το Τμήμα Πολεοδομίας και η δημόσια διαβούλευση του έργου.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης των απαραίτητων κονδυλιών για χρηματοδότηση του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα στοιχίσει γύρω στα €7 εκ. 

«Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία αντισταθμιστικά μέτρα από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή με μεγάλες επενδύσεις, πιστεύω ότι θα συμβάλουν οικονομικά στην υλοποίηση του έργου, διότι θα είναι προς όφελος των επενδύσεών τους, αλλά και ως μια κίνηση εκτίμησης προσφοράς προς την πόλη» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. 

Ανέφερε επίσης ότι οι υπηρεσίες του δήμου προχωρούν επίσης με την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και «βεβαίως μελετούν τα τουριστικά σχέδια ανάπτυξης».

Στο περίμενε για χρόνια

Το έργο παραμένει σε στασιμότητα από το 2017, όταν ολοκληρώθηκε μετά από 13 ολόκληρα χρόνια η συζήτηση με τις βρετανικές βάσεις.  Η διοίκηση των βάσεων, στη δικαιοδοσία των οποίων εμπίπτει η περιοχή, ήταν στον παρελθόν ιδιαίτερα αρνητική στο ενδεχόμενο ανάπτυξης της. 

Μετά από τις πολύχρονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις, καταρτίστηκε το ρυθμιστικό σχέδιο της περιοχής, το οποίο έχουν αποδεχθεί η διοίκηση των βάσεων και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στην  περιοχή υπάρχουν μόνο πέντε υποστατικά που στη σύγχρονη εποχή λειτουργούν ως εστιατόρια/μπαρ καθώς όπως έχει προαναφερθεί, οι βρετανικές βάσεις  διαχρονικά δεν ευνοούσαν  ιδιαίτερα την ανάπτυξη της περιοχής.  

Ωστόσο η 8 χιλιομέτρων παραλία στερείται βασικών παροχών,  οδικού δικτύου και βεβαίως οδικού φωτισμού. 

Πολλές είναι οι φορές που οι διαχειριστές των υποστατικών και κυρίως οι κάτοικοι των κοινοτήτων Ζακακίου, Ασωμάτου και Ακρωτηρίου, που γειτνιάζουν με την παραλία, έχουν προβεί σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας την αναβάθμιση της.

Το έργο περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων των εστιατορίων, μέσω της έκδοσης πολεοδομικής άδειας, παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και ολοκλήρωσης του δρόμου μέχρι το Ακρωτήρι, όπου διακινούνται εκατοντάδες χιλιάδες οχήματα την καλοκαιρινή περίοδο.

Συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του οδοστρώματος με οικολογικά υλικά, την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, την τοποθέτηση οδικού φωτισμού, την υδροδότηση της περιοχής, την κατασκευή χώρων στάθμευσης, αποχετευτικού συστήματος, αποδυτηρίων για τους λουόμενους και αποχωρητηρίων.

Ανάπτυξη με γνώμονα το περιβάλλον

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται,  πέραν της παραλίας, ο υδροβιότοπος Ακρωτηρίου, που αποτελεί πόλο έλξης για κάθε λάτρη της φύσης  και μπορεί να  προσελκύσει εναλλακτικούς τουρίστες που αναζητούν το κάτι διαφορετικό, με επίκεντρο και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Ιδιαιτερότητα και προοπτική που έχει ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη στο Ρυθμιστικό Σχέδιο που έχει συμφωνηθεί, από όλους τους εμπλεκομένους και κυρίως από τη διοίκηση των βάσεων.  Σχέδιο το οποίο θα διασφαλίζει ότι η όποια ανάπτυξη δεν θα θέτει σε κίνδυνο τους στόχους διατήρησης της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης και της Περιοχής Ειδικής Προστασίας που βρίσκονται εκεί, οι οποίες θα  υπόκεινται  στις ανάλογες αξιολογήσεις.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου