You are here

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στην Κύπρο

01/07/2020 17:34

Ηχηρό μήνυμα προς την κοινωνία και τους πολίτες για την προστασία του περιβάλλοντος με την αξιοποίηση της ηλεκτροκίνησης στέλνει ο Δήμος Πάφου με την επίσημη παραλαβή του πρώτου στην Κύπρο ηλεκτρικού λεωφορείου.

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο δημόσιας αρχής παρέλαβε σήμερα το πρωί ο Δήμος Πάφου. Η επίσημη παραλαβή και παρουσίαση του οχήματος, πραγματοποιήθηκε στις  11.30 π.μ., στον χώρο στάθμευσης πίσω από τον παλιό Αστυνομικό Σταθμό (απέναντι από τον Πολυχώρο «Αττικόν»).

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος εξέφρασε την ικανοποίηση του, αφού, όπως είπε, ουσιαστικά από σήμερα ο Δήμος Πάφου καθίσταται ο πρώτος Δήμος της Κύπρου και η πρώτη δημόσια αρχή που αποκτά ένα μικρό ηλεκτρικό λεωφορείο. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου δεν είναι μόνο η χρήση που θα έχει το λεωφορείο μέσα από συγκεκριμένες διαδρομές στην πόλη, όπου θα εξυπηρετεί ντόπιους αλλά και επισκέπτες στην Πάφο.

Πρόσθεσε πως ως αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης στέλνουν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στους άλλους Δήμους, σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες αλλά και σε μεγάλους ιδιωτικούς οργανισμούς, ότι και αυτοί οφείλουν το αμέσως επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια να επενδύσουν και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν στους στόλους των αυτοκινήτων που διαθέτουν, ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, μπορεί τώρα να φορτίζονται από σταθμούς φόρτισης της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Επεσήμανε πως φιλοδοξία τους είναι ο Δήμος Πάφου να καταστεί ο πρώτος Δήμος που θα αποκτήσει σταθμό με φωτοβολταϊκά, έτσι ώστε, η φόρτιση του μικρού λεωφορείου να γίνεται από τον σταθμό φωτοβολταϊκών άρα να μην καίγεται ούτε ένα λίτρο καυσίμων για να κινηθεί το λεωφορείο και να είναι η κίνηση του λεωφορείου πραγματικά “πράσινη”. 

O Δήμαρχος Πάφου ανακοίνωσε πως άμεσα αυτό το μικρό λεωφορείο θα τεθεί σε δοκιμαστικές διαδρομές παρόλο που οι πιλοτικές του διαδρομές, όπως είπε, ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Είπε ακόμη, πως ο Δήμος Πάφου βρίσκεται σε διαβούλευση για να δρομολογήσουν  διαδρομή του ηλεκτροκίνητου λεωφορείο από τα Κέντρα Ενηλίκων προκειμένου να εξυπηρετούνται ηλικιωμένα άτομα τα οποία επιθυμούν να μεταβούν στο Νοσοκομείο ή άτομα που βρίσκονται στο ΓΝ Πάφου καθημερινά και δυσκολεύονται να μετακινηθούν στο κέντρο της πόλης με πολύ τακτικά δρομολόγια να μεταφέρονται από και προς. 

Ακολούθως ευχαρίστησε όλους όσους έχουν συμβάλει, όπως την εταιρεία που προμήθευσε στον Δ. Πάφου το λεωφορείο, τους συνεργάτες του Δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αφού όπως εξήγησε όλα τα χρήματα έχουν διατεθεί από συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  το διασυνοριακό πρόγραμμα Intereg Ελλάδας – Κύπρου και συνεχάρη το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου. 

Το όχημα, συνολικού κόστους 260.000 ευρώ περίπου, είναι χωρητικότητας 22 ατόμων με πρόνοιες για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και οι πρώτες δοκιμαστικές διαδρομές θα αρχίσουν άμεσα.

Το λεωφορείο θα κυκλοφορεί σε ειδικές «πράσινες διαδρομές», που σχεδιάστηκαν ειδικά για την ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων της πόλης και θα είναι δωρεάν για το κοινό, ντόπιους και τουρίστες. Θα διέρχεται μέσα από τους κύριους δρόμους και τα αξιοθέατα του παραδοσιακού ιστορικού κέντρου της πόλης, καθώς και από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κάτω Πάφου.

Όπως αναφέρθηκε η  προμήθεια του λεωφορείου έγινε κατόπιν διαγωνισμού στο πλαίσιο του έργου ECOROUTS το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020», με συνολικό προϋπολογισμό €1.262.200,00 εκ των οποίων το ποσό των 336.000,00 € αντιστοιχεί τον Δήμο Πάφου. Στο έργο συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Ηρακλείου, Χανίων και Αραδίππου.