You are here

Πύργος: «Όποιος αντέξει» στις τηλεπικοινωνίες

07/02/2005 19:50
• Τέλη του μήνα η απόφαση για τα μειωμένα τέλη της ΑΤΗΚ

Περί τα τέλη του μήνα αποφασίζει ο Ρυθμιστής για τα νέα τέλη της ΑΤΗΚ. Αυτό δήλωσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, ο Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσος Πύργος, σημειώνοντας ότι οι όροι εντολής του είναι η διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες και τα ταχυδρομεία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρου Ευαγόρου ζήτησε από τον κ. Πύργο να σχολιάσει τις «σκιές που αιωρούνται» για «εύνοια του Γραφείου του Ρυθμιστή υπέρ κάποιων παικτών και δυσμένεια άλλων». Απαντώντας, ο Επίτροπος επεσήμανε ότι η ΑΤΗΚ δεν μπορεί να ελέγχει την αγορά. Πρόσθεσε ότι πτώση των λιανικών τιμών χωρίς ταυτόχρονη πτώση των χοντρικών τιμών, από τις οποίες επωφελούνται οι ανταγωνιστές που αγοράζουν υπηρεσίες από την ΑΤΗΚ, προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Ανέφερε ότι εκκρεμεί η απάντηση της Αρχή Τηλεπικοινωνιών στην πρόταση του Επιτρόπου για τις χονδρικές τιμές και πρόσθεσε ότι εντός των ημερών το Γραφείο του θα αποφασίσει για λιανικές τιμές της ΑΤΗΚ - επί των οποίων η ΑΤΗΚ μπορεί να απαντήσει εντός 15 ημερών. Ο κ. Πύργος είπε επίσης ότι δεν ευθύνεται το Γραφείο του για την καθυστέρηση στην μείωση των τελών τηλεφωνίας από την ΑΤΗΚ.

Σχολιάζοντας το εγχώριο περιβάλλον, ο κ. Πύργος είπε ότι η παρουσία 40 εταιρειών τηλεπικοινωνιών είναι φαινόμενο των φιλελευθεροποιούμενων αγορών. Εξήγησε ότι το Γραφείο του Ρυθμιστή δεν μπορεί να διενεργήσει ούτε ποσοτικό ούτε ποιοτικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι οι παροχείς μπορούν να ανταγωνίζονται με βάση τους νόμους της αγοράς «και όποιος αντέξει».

Να πούμε ότι βάσει του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, το σύνολο των δαπανών λειτουργίας του Γραφείου για το 2005 είναι £2.705.554. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά μετά το 2002 που το Γραφείο παρουσιάζεται να λειτουργεί με δικά του έσοδα χωρίς πρόνοια για χορηγία από το κράτος. Είπε ακόμα ότι στον Προϋπολογισμό του 2005 υπάρχει πρόβλεψη για επιστροφή στο κράτος ποσού £400.000 που του παραχωρήθηκαν υπό μορφή χορηγίας τα προηγούμενα χρόνια.

Γ.Α.