You are here

Σαββίδης: Δεν προκύπτουν ποινικά από ιδιωτικοποίηση λιμανιού

04/03/2022 16:45

Η μελέτη εγγράφων εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας δεν ανέδειξε οτιδήποτε που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την έναρξη ποινικής διερεύνησης για οποιοδήποτε  αδίκημα σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Γιώργος Σαββίδης.

Ο κ. Σαββίδης απάντησε σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, αναφορικά με την διερεύνηση τυχόν ποινικών ή και άλλων ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις που ενδεχομένως προκύπτουν από τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσου.

Ο κ. Σαββίδης σημειώνει ότι συστάθηκε ομάδα λειτουργών του ποινικού τομέα και αφού εξέτασαν την έκθεση του γενικού ελεγκτή, το πόρισμα της αναπληρώτριας διευθύντριας ελέγχου του υπουργείου μεταφορών και τα πρακτικά των κοινοβουλευτικών επιτροπών δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ποινικό αδίκημα.

«Από τη μελέτη όλων αυτών των εγγράφων, δεν προκύπτει οτιδήποτε που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την έναρξη ποινικής διερεύνησης για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα» αναφέρεται στην επιστολή.

Σημειώνεται, ότι οι παρατηρήσεις της Νομικής Υπηρεσίας για κάποιες νομικές πτυχές του υπό αναφορά έργου είναι καταγεγραμμένες, αλλά δεν αφορούν ζητήματα που άπτονται ποινικών ευθυνών.

Ο κ. Σαββίδης, καλεί οποιονδήποτε που μπορεί να κατέχει επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία θεωρεί ότι ενδεχομένως να δικαιολογούν ποινική διερεύνηση για οποιονδήποτε ζήτημα, να τα καταθέσει στην Αστυνομία.

Τα έγγραφα μελετήθηκαν και από Κ. Κληρίδη

Τα έγγραφα που μελετήθηκαν, προστίθεται, αφορούν την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ημερομηνίας 5/4/2017, το πόρισμα της Αν. Διευθύντριας Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και έργων σε σχέση με έρευνα που διεξήγαγε για ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες εκ μέρους λειτουργών της Αρχής Λιμένων Κύπρου σε σχέση με την αλλαγή όρων των Συμφωνιών, τα αποστενογραφημένα πρακτικά των συνεδριών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών ημερομηνίας 4/5/2017 και 3/5/2018, τα σχετικά έγγραφα που βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία και τις απόψεις της λειτουργού της Νομικής Υπηρεσίας που είχε εμπλοκή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των εν λόγω συμφωνιών.

Στην επιστολή του κ. Σαββίδη αναφέρεται επίσης, ότι όλα τα σχετικά γεγονότα ήταν σε γνώση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, τόσο στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, όσο στο στάδιο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, ο οποίος, αφού μελέτησε σχετικά έγγραφα, «προφανώς έκρινε ότι δεν δικαιολογείτο ποινική διερεύνηση εφόσον μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020 όπου και αφυπηρέτησε, δεν προέβη σε οποιεσδήποτε ενέργειες για έναρξη ποινικής διερεύνησης, έχοντας κατ΄ουσία και γνώση όλων των εξελίξεων κατά πάντα ουσιώδη χρόνο».

Παρά ταύτα, προστίθεται, εάν οποιοσδήποτε κατέχει οποιαδήποτε επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία θεωρεί ότι ενδεχομένως να δικαιολογούν την έναρξη ποινικής διερεύνησης για οποιονδήποτε ζήτημα, μπορεί να τα καταθέσει στην Αστυνομία, η οποία καθηκόντως θα τα διερευνήσει και συμπληρώνοντας τον σχετικό φάκελο, θα τον αποστείλει στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες.