You are here

Σε νέο «ύφαλο» γραφειοκρατίας η πρώτη μαρίνα της Κύπρου

25/04/2019 07:24

Απευθείας μεταξύ του ισραηλινού επενδυτή και του υπουργείου μεταφορών θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το μεγαλεπήβολο έργο της ανάπλασης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας.

Την ώρα που οι Λαρνακείς είχαν το βλέμμα στραμμένο προς τη διαδικασία εξέτασης της προσφοράς του μοναδικού επενδυτή που παρέμεινε στο παιχνίδι μέχρι τέλους, την κοινοπραξία AMPA & Israel Shipyards Ltd, ανατράπηκαν όλα και η διαδικασία ξεκινά και πάλι από την αρχή.

Με πρωτοβουλία της υπουργού μεταφορών

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ, η διαδικασία εξέτασης της ογκωδέστατης προσφοράς του επενδυτή, που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2018 με αρχική πρόβλεψη να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αφού πήρε ακόμη μερικές σερί παρατάσεις, αναμενότανε πως θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα τέλος Απριλίου. 

Αντί τούτου, λόγω νομικών κωλυμάτων, δεν μπορούσε να προχωρήσει γι’ αυτό μετά από προσωπική παρέμβαση της υπουργού μεταφορών αποφασίστηκε να ξεκινήσει από την αρχή η διαπραγμάτευση απευθείας με τον ισραηλινό επενδυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ η νέα διαδικασία θα είναι πιο αποτελεσματική.

«Θα ξεκινήσει μετά τις γιορτές του Πάσχα και θα διαρκέσει 2-3 μήνες».

Νέα αγωνία για τους Λαρνακείς

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας, απηύθυνε έκκληση προς την υπουργό μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου για τη συντομότερη αξιολόγηση των προφορών ούτως ώστε να γνωρίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι για την πιο σημαντική ανάπτυξη στην πόλη του Ζήνωνα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή να έχει αίσια κατάληξη η νέα διαδικασία σημειώνοντας ότι «ο ισραηλινός επενδυτής διαβεβαιώνει τη βούληση του να αναλάβει το έργο της ενιαίας ανάπλασης της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας».

Το κόστος του έργου αν και έχει υπολογιστεί στο €1,2 δισ. θα εξαρτηθεί από την τελική κατάληξη της διαπραγμάτευσης και το νέο σχεδιασμό του έργου που θα συμφωνηθεί με τον επενδυτή, ανέφερε ο κ. Βύρας.

Η πιο ενδεδειγμένη διαδικασία

Πιο αισιόδοξος για την έκβαση της νέας διαδικασίας παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης, θεωρώντας«θετικό στοιχείο την απευθείας διαπραγμάτευση με τον επενδυτή ο οποίος αν συνεχίζαμε να τον ταλαιπωρούμε με αυτό τον τρόπο θα εγκατέλειπε το έργο».

Επεσήμανε ότι «η νέα διαδικασία που ξεκινά με πρωτοβουλία της υπουργού μεταφορών είναι η πιο ενδεδειγμένη ώστε να έχει αίσια κατάληξη».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα έργο μοναδικό στο είδος του γιατί θα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και θα αποτελέσει πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες».

Σήμα κατατεθέν για τη γιορτή Κατακλυσμού

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ανάπλασης της μαρίνας Λάρνακας ξεκίνησαν από το 1995, παρ’ όλα αυτά μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες προσέκρουσαν σε «γραφειοκρατικό» ύφαλο.

Στη Λάρνακα δημιουργήθηκε η πρώτη μαρίνα της Κύπρου, δίπλα από τη μεγάλη ξύλινη αποβάθρα και αποτέλεσε την ατραξιόν της πόλης, ειδικότερα τη γιορτή του Κατακλυσμού.

Της Ηρώς Ευθυμίου