You are here

Σε περιπέτειες η λεωφόρος Μακαρίου

12/01/2022 07:31

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν ΑΚΕΛ και Οικολόγοι για την απόφαση του Δήμου Λευκωσίας να ανοίξει μια λωρίδα κυκλοφορίας της λεωφόρου Μακαρίου σε ιδιωτικά οχήματα, αντί μόνο στα λεωφορεία, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του έργου.

Μετά την απόφαση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας να καταγγείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ τη σχετική απόφαση του δήμου, τα δύο κόμματα εκφράζουν την ανησυχία τους για απώλεια της χρηματοδότησης του έργου, ύψους €13 εκατ.

Η απόφαση του Δήμου Λευκωσίας να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό βιώσιμης κινητικότητας της Μακαρίου, φαίνεται πως λαμβάνει μια διαφορετική τροπή, με το ενδεχόμενο απώλειας της χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ, να είναι υπαρκτό, αναφέρει σε ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Προστίθεται πως είναι ξεκάθαρο ότι παραβιάζεται το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λευκωσίας αλλά και οι όροι βάσει των οποίων, επιχορηγήθηκε το έργο ανάπλασης της Λεωφόρου από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σημειώνεται πως η λανθασμένη απόφαση του Δήμου Λευκωσίας και η αμέλεια του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, οδηγεί την Κυπριακή Δημοκρατία σε περιπέτειες που θα της κοστίσουν πολύ ακριβά.

Οι Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι με το προσωρινό μέτρο πρόσβασης ιδιωτικών οχημάτων δεν καλλιεργείται οδική συνείδηση, καθώς ο αρχικός στόχος της ανάπλασης είναι η μετατροπή του χώρου σε ένα προσβάσιμο και ευχάριστο περιβάλλον, στηριγμένο στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας.

Πυρά από μέλη δημοτικού συμβουλίου

Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση της καταγγέλλει «ετσιθελική στάση» του δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με το άνοιγμα της λεωφόρου Μακαρίου για ιδιωτικά αυτοκίνητα, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, των θέσεων του Κεντρικού Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών και του ΕΤΕΚ.

Καταγγέλλει επίσης, την ανεξήγητη απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας να δώσει άδεια στο Δήμο Λευκωσίας για άνοιγμα της Μακαρίου χωρίς οποιαδήποτε γραπτή αιτιολόγηση, όπως αναφέρεται.

Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ κάνει λόγο για «αποφάσεις που καταστρατηγούν τον σχεδιασμό για βιώσιμη κινητικότητα και παραβιάζουν τις συμβατικές υποχρεώσεις του Δήμου Λευκωσίας και της κυβέρνησης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο βιώσιμης κινητικότητας».

Καλεί το δήμαρχο Λευκωσίας, όπως και τον Αρχηγό Αστυνομίας, να συμμορφωθούν με τις συμβατικές υποχρεώσεις και τον αρχικό σχεδιασμό του έργου και να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της λεωφόρου Μακαρίου, κόστους περίπου €13 εκατ., συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020.

Με απόφαση του δήμου, από την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου δόθηκε στην κυκλοφορία μία λωρίδα της λεωφόρου Μακαρίου για όλα τα οχήματα και μία για τα λεωφορεία.

E.X.