You are here

Σε τελική ευθεία το σχέδιο ανάπτυξης Ακάμα

17/09/2020 06:54

Σε τελική ευθεία βρίσκεται το σχέδιο ανάπτυξης του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα.

Τα προσχέδια των υποδομών που θα κατασκευαστούν στους 14 κόμβους εξυπηρέτησης των επισκεπτών του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, παρουσίασαν πρόσφατα στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος οι βραβευθέντες αρχιτέκτονες που ανέλαβαν την εκπόνηση των τελικών σχεδίων και την επίβλεψη υλοποίησης των εν λόγω έργων.

Την ικανοποίηση του για την πρόοδο καθώς και το περιεχόμενο του σχεδιασμού εξέφρασε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, τονίζοντας ότι συνδυάζει την υψηλή αισθητική, τη λειτουργικότητα, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την πλήρη αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας από τις εγκαταστάσεις.  

Ο υπουργός επισήμανε παράλληλα, την εξαιρετική σημασία του σωστού σχεδιασμού των υποδομών, ο οποίος μαζί με τη βελτίωση του οδικού δικτύου, την ανάδειξη του Πάρκου, τα μέτρα διατήρησης της φύσης και την εποπτεία τους, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

«Σταθερή βούληση μας παραμένει η πλήρης λειτουργία του πάρκου πριν το τέλος του 2022. Η πρόοδος που σημειώνεται, ενισχύει την αισιοδοξία μας για επίτευξη του αρχικού στόχου της κυβέρνησης για λειτουργία του πάρκου εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος», τόνισε ο υπουργός.

Η ομάδα των μελετητών θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες στην τελική εκπόνηση των λεπτομερών σχεδίων ανάπτυξης των υποδομών στους κόμβους εξυπηρέτησης επισκεπτών, με στόχο την ολοκλήρωση τους τον Απρίλιο του 2021. Αμέσως μετά, θα προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός και θα αρχίσει η εκτέλεση των έργων.  Παράλληλα, κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε προχωρημένο ή και σε τελικό στάδιο ανάπτυξης όλες οι σημαντικές δράσεις που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του πάρκου. Σε αυτές συγκαταλέγονται η επικαιροποίηση του Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης του πάρκου – Σεπτέμβριος 2020, η Στρατηγική Μελέτη Επιπτώσεων από το Σχέδιο – Σεπτέμβριος 2020, η Ειδική Μελέτη Οικολογικής Αξιολόγησης – Σεπτέμβριος 2020 και οι κανόνες λειτουργίας του πάρκου – τέλος του 2021.

Σύμφωνα με έρευνα για την επισκεψιμότητα του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, ο αριθμός των επισκέψεων στην περιοχή ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ετησίως.

Της Γεωργίας Χαννή