You are here

Σε τροχιά υλοποίησης η 5η μαρίνα στην Κύπρο

08/06/2023 07:27

Στην τελική ευθεία εισήλθε η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών, που θα αναλάβουν την εκτέλεση του μεγαλεπήβολου έργου της μαρίνας Πάφου.

Σύμφωνα με δηλώσεις στη StockWatch, του προέδρου του ΕΒΕ Πάφου Γιώργου Μάη, εντός του φθινοπώρου το Υφυπουργείο Τουρισμού θα είναι έτοιμο να προκηρύξει το διαγωνισμό για την εξεύρεση συμβούλων οι οποίοι θα ετοιμάσουν τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την εξεύρεση επενδυτών οι οποίοι θα αναλάβουν την εκτέλεση του έργου, το οποίο τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια βρίσκεται καθηλωμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Ο κ. Μάης, σημείωσε επίσης, ότι «όταν είχε γίνει η πρώτη προκήρυξη του έργου το κόστος υπολογίστηκε γύρω στα €250 εκατ., (€100 εκατ. οι λιμενικές εγκαταστάσεις και περίπου €150 εκατ. η χερσαία ανάπτυξη), ενώ με τα σημερινά δεδομένα που επικρατούν στην αγορά το συνολικό κόστος θα είναι πολύ ψηλότερο», επεσήμανε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές οι οποίοι ενδεχομένως να συνεργαστούν με κύπριους επιχειρηματίες που ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους».

Διευκρίνισε ότι «σε μια προσπάθεια να δοθούν περαιτέρω κίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές έχει διαφοροποιηθεί το πλάνο, αφήνοντας στην ευχέρεια του επενδυτή την παράλληλη ανάπτυξη του αγκυροβολίου από το κομμάτι της χερσαίας ανάπτυξης και του λιμενικού έργου».

Σημείωσε ότι η μαρίνα Πάφου, η οποία θα είναι η 5η στη σειρά μαρίνα (Λεμεσού, Αγίας Νάπας, Πρωταρά, Λάρνακας), θα ενδυναμώσει τη θέσης της Κύπρου ως ναυτιλιακός προορισμός, υποδεικνύοντας ότι στους ιδιοκτήτες κρουαζιερόπλοιων αρέσει να μετακινούνται από μαρίνα σε μαρίνα».

Η τοποθεσία και το υφιστάμενο master plan επένδυσης

Η μαρίνα Πάφου, θα κατασκευαστεί στην τοποθεσία «Πότιμα» της Κισσόνεργας, επί του παραλιακού δρόμου Κόλπου των Κοραλλίων.

Το master plan του έργου περιλαμβάνει επαύλεις, διαμερίσματα, εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, καφετέριες, ενώ η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενήσει 600 σκάφη και θα προσφέρονται υπηρεσίες επισκευών.

Το έργο περιλαμβάνει εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις 30 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, γραφειακούς χώρους 2 χιλ. τετραγωνικών μέτρων για εξυπηρέτηση των αναγκών της μαρίνας και περίπου 850 χώρους στάθμευσης.

Της Ηρώς Ευθυμίου