You are here

Σειρά από έργα δρομολογούνται στην κοινότητα της Χλώρακας

02/05/2022 21:28

Στα έργα που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο την ανάπτυξη της Χλώρακας, αναφέρεται σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νικόλας Λιασίδης.

Η προσπάθεια, είπε, συνεχίζεται σε στενή συνεργασία τόσο με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή όσο και με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Λιασίδης αναφέρθηκε στην πρόσφατη  επίσκεψη του ΥΠΕΣ Νίκου Νουρή  στο πλαίσιο της οποίας έγινε παρουσίαση από την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου και το ΚΣ Χλώρακας όλων των έργων του πυρήνα της Χλώρακας και της πορείας τους.

Είναι έργα, όπως είπε, που χρηματοδοτούνται από την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου κατά 70% και αυτά αποτελούνται από την Α’ Φάση ανάπλασης του πυρήνα που έχει τελειώσει το 2018 . Ακόμη από τον εξωραϊσμό της πλατείας πέριξ της εκκλησίας ο οποίος έχει προσφοροδοτηθεί και αναμένονται να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του Μαϊου. To τρίτο έργο, συμπλήρωσε, αφορά την δημιουργία του Πολιτιστικού κέντρου στην Βρύση το οποίο έχει κατασκευαστεί κατά 70% και η παράδοση του αναμένεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Επιπρόσθετα, συνέχισε, το τέταρτο έργο αφορά την Β’ Φάση ανάπλασης του πυρήνα η οποία θα ξεκινήσει σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου το 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα τέσσερα έργα μαζί με τις υπογειοποιήσεις των υπηρεσιών είναι ύψους πέραν των 3 εκατομ. ευρώ.

Με ένα πρόγραμμα τεσσάρων χρόνων έχουμε καταφέρει  να τα υλοποιούμε και  έχει απομείνει το τελευταίο έργο που θα υλοποιηθεί το 2023, αυτό της Β Φάσης, είπε.

Αναφορικά με τον πυρήνα του Αγίου Νικολάου, σημείωσε ο κοινοτάρχης Χλώρακας, η αναβάθμισή του έχει χωριστεί σε  4 - 5 έργα, εκ των οποίων το ένα έργο αφορά την κατασκευή οστεοθυρίδων και αναβάθμιση του παλαιού κοιμητηρίου το οποίο έχει τελειώσει και παραδόθηκε.

Το πάρκο του Αγίου Νικολάου το οποίο ολοκληρώθηκε εδώ και δύο χρόνια και το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου το οποίο προσφοροδοτήθηκε εντός του Απριλίου για να γίνει μια ανακαίνιση από το Υπουργείο Παιδείας της τάξης του 2,1 εκατομ. ευρώ . Το συγκεκριμένο έργο θα διαρκέσει, όπως είπε, δύο χρόνια. Ακόμη, είπε, είναι η οδός Ρηγαίνης για την οποία έχει κατατεθεί η πολεοδομική άδεια και αναμένεται η έγκριση της για να γίνει η ένωση του πυρήνα του Αγίου Νικολάου με την παραλιακή και την Λεωφόρο Μαραθώνος.

Το τελευταίο έργο αφορά το γήπεδο, για το οποίο το Κ.Σ. Χλώρακας, έχει αναθέσει σε μελετητές μιας μεγάλης έκτασης ανακαίνιση αξίας 1,5 εκατομ. και επίσης έχει συζητηθεί με την ομάδα της Πάφου και υπάρχει η θέληση της ομάδας FC να γίνει νέα έδρα της το κοινοτικό στάδιο της Χλώρακας.

Βρισκόμαστε λοιπόν, είπε, «αυτή την στιγμή σε μια διαβούλευση μαζί τους και ενδέχεται να αλλάξουμε τα σχέδια, ώστε το γήπεδο να είναι χωρητικότητας 4,5 χιλ. θέσεων». Σε περίπτωση αναβάθμισης του, πρόσθεσε, «το κόστος του γηπέδου που σήμερα με χωρητικότητα 2 χιλ. θέσεων ανέρχεται σε 1,5 εκατομ. ευρώ, με χωρητικότητα 4,5 χιλ. θέσεων το κόστος θα ανέβει σε πέραν των 5 εκατ. ευρώ». Σ’ αυτή την περίπτωση, συμπλήρωσε, θα διεκδικηθούν κονδύλια από τον ΚΟΑ και την κυβέρνηση αφού σ’ αυτό θα παίζουν ομάδες Α΄κατηγορίας και όχι μόνο ο Ακρίτας.

Όσον αφορά την παραλία, ανέφερε ότι το Κ.Σ. Χλώρακας θα πρέπει να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες για ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης πέραν των 100 χώρων στάθμευσης στην περιοχή και θα προσπαθήσει να εκδώσει άδειες για δύο αναψυκτήρια, ώστε να εξυπηρετούν τον κόσμο όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα της παραλίας.

Σχετικά με το θέμα της μεταρρύθμισης της ΤΑ εκφράζει την ετοιμότητα του Κ.Σ. Χλώρακας είτε να μείνει σύμπλεγμα με τις όμορες κοινότητες Λέμπας και Έμπας, όπως επίσης είναι έτοιμο να μπεί στον Δήμο Πάφου αν τελικά ψηφιστεί ως Δήμος Δυτικής Πάφου, διότι, όπως είπε, θα είναι ένας πολύ βιώσιμος Δήμος.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, είπε ο κ. Λιασίδης, να στερήσουμε σε κανέναν από τον Δήμο Πέγειας, είτε την εξουσία του, είτε τις αποφάσεις που θέλουν να λαμβάνουν.