You are here

Σχέδιο ενίσχυσης για αναβάθμιση ακτοπλοϊκών σκαφών

21/10/2019 13:57

Στην αναβάθμιση του τομέα της ακτοπλοΐας και των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται από ακτοπλοϊκά σκάφη, αποσκοπεί το Σχέδιο Κρατικής Ενίσχυσης «Σέβομαι το περιβάλλον - Αναβαθμίζω την ασφάλεια», που παρουσίασε σήμερα η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου.
 
Σε διάσκεψη Τύπου στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, η κ.Πηλείδου παρουσίασε το Σχέδιο Κρατικής Ενίσχυσης,  που εγκρίθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, από τo Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας πως στόχος είναι «η ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας καθώς και η ενίσχυση της προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)».
 
Πιο συγκεκριμένα, με το εν λόγω Σχέδιο επιδιώκεται, η προαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος, η αναβάθμιση/ βελτίωση των μέσων ναυσιπλοΐας, η ενίσχυση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας των επιβατών και του πληρώματος και  η εξυπηρέτηση της προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στα υπό αναβάθμιση σκάφη.  
 
Το Σχέδιο θα εφαρμοστεί από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για τα επόμενα τρία χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ (1 εκατομμύριο ευρώ ανά έτος) και το ανώτατο ποσό χορηγίας δεν θα ξεπερνά τις €200.000 ανά δικαιούχο (ελάχιστη επένδυση €20.000),  ενώ η ένταση της χορηγίας δεν θα ξεπερνά το 60% των επιλέξιμων δαπανών αναβάθμισης. 
 
Δικαιούχοι θα είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία είναι ιδιοκτήτες επαγγελματικού ακτοπλοϊκού σκάφους και ασκούσαν οικονομική δραστηριότητα όχι λιγότερη από πέντε χρόνια, τα τελευταία δέκα χρόνια, πραγματοποιώντας τουλάχιστο εξήντα πλόες ανά τουριστική περίοδο (Απρίλη- Νοέμβριο). 
 
Το σχέδιο δεν καλύπτει φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες επαγγελματικού ακτοπλοϊκού σκάφους που εκτελούσαν πλόες για σκοπούς, εκπαίδευσης και εξάσκησης στη ναυσιπλοΐα, επιβίβασης ή αποβίβασης σε άλλο σκάφος και ναύλωσης σκάφους με κυβερνήτη και πλήρωμα.
 
«Το σχέδιο θα λειτουργήσει μέσω μιας δημόσιας πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων το διάστημα Οκτώβριο,  Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2019, ενώ η όλη διαδικασία θα συνεχιστεί εάν δεν εξαντληθεί το ποσό στο διάστημα αυτό», είπε η κ.Πηλείδου, προσθέτοντας ότι, η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και τα επόμενα δυο χρόνια.
 
Λεπτομέρειες για το Σχέδιο θα δοθούν σύντομα, σε παρουσιάσεις που θα οργανώσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, για ενδιαφερόμενους, σε Πάφο και Λάρνακα.