You are here

Σημαντική επένδυση από ΤΕΠΑΚ στο Βερεγγάρια

11/10/2018 13:17

Φοιτητικές εστίες και χώρους αθλοπαιδιών θα περιλαμβάνει η ανάπτυξη στο χώρο του εγκαταλελειμμένου οικισμού Βερεγγάρια, μεγάλο μέρος του οποίου θα δοθεί στο Τεχνολογικό Πανεπιστημίου Κύπρου, (ΤΕΠΑΚ).

Μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα τα διευθυντικά στελέχη του ΤΕΠΑΚ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Πανίκος Φιλίππου δήλωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση να παραχωρηθούν 80.000 τ.μ. από τον οικισμό Βερεγγάρια για να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες περίπου 400 κλινών, χώροι αθλοπαιδιών και πράσινο, υποστηρικτές υπηρεσίες, κέντρο καινοτομίας και έρευνας.

Επιπλέον αποφασίστηκε όπως στο δεύτερο χώρο που είναι στο κέντρο της πόλης να μετακινηθεί η τεχνική σχολή και ο χώρος αυτός χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν νέες σχολές ή σχολές που είναι σε ενοικιαζόμενα κτήρια και θα μετακινηθούν εκεί.

Ο χώρος επίσης πίσω από το γενικό νοσοκομείο Λεμεσού ο οποίος ανέρχεται σε 18.000 τ.μ., μπορεί να αξιοποιηθεί και να γίνει κέντρο επιστημών υγείας και ίσως κάποιες άλλες σχολές, σε συνεννόηση με το δήμο Λεμεσού και το εμπλεκόμενο υπουργείο που είναι το υπουργείο υγείας, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν αυξάνεται ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ είπε πως αυξάνεται κατά €2,9 εκ.

Τα μηνύματα τα οποία θέλουμε να στείλουμε είναι ότι το ΤΕΠΑΚ μένει στο κέντρο της πόλης, χρησιμοποιεί τους χώρους, οι οποίοι είναι σε αυτή τη φάση διαθέσιμοι για να δημιουργήσουμε και στον δεύτερο πόλο σχολές και για ικανοποίηση αναγκών, και στον τρίτο πόλο που είναι το Βερεγγάρια για να υλοποιήσουμε κάτι το οποίο δεν είχε καν προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου που ήταν οι φοιτητικές εστίες και οι ανοικτοί χώροι αθλοπαιδιών και γενικά κέντρα καινοτομίας και έρευνας».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε πάρα πολύ περήφανοι διότι οι καταξιώσεις του ΤΕΠΑΚ συνεχώς είναι στη δημοσιότητα και πρόσφατα το ΤΕΠΑΚ έχει αξιολογηθεί από διεθνή οίκο αξιολόγησης, το Times Higher Education, και έχει καταταχθεί πρώτο στα κυπριακά πανεπιστήμια, πρώτο στα ελληνικά πανεπιστήμια και στη θέση 300η με 350η στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ανδρέας Αναγιωτός, στις δικές του δηλώσεις χαρακτήρισε ιστορική την εξέλιξη αυτή διότι επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα.

«Η επέκταση του ΤΕΠΑΚ στο Βερεγγάρια για τις εστίες και τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τα κέντρα καινοτομίας είναι πολύ σημαντικό διότι το πανεπιστήμιο τώρα μπορεί να κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς και να έχει μεγαλύτερες επιτυχίες».

Πρόσθεσε ότι το ΤΕΠΑΚ έχει αυτή τη στιγμή 3 χιλ φοιτητές.

Της Ηρώς Ευθυμίου