You are here

Σωρεία έργων σε εξέλιξη στους δήμους

30/04/2022 06:00

Σε τεράστια εργοτάξια έχουν μετατραπεί οι μεγάλοι δήμοι με δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα να βρίσκονται υπό εξέλιξη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την ανάδειξη της ιστορικής και φυσικής ομορφιάς των πόλεων.

Τα έργα προωθούνται τόσο με κονδύλια από τα ταμεία συνοχής της ΕΕ, όσο και με κονδύλια που συμπεριέλαβε ο κάθε δήμος στον αναπτυξιακό προϋπολογισμού του.

Τα έργα του δήμου Λευκωσίας

Καθοριστικό για την αναζωογόνηση του κεντρικού πύρινα της Λευκωσίας που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από την οριζόντια εξάπλωση της πόλης και τη δημιουργία εμπορικών κέντρων και αξόνων στην περιφέρεια της, αποτελεί το έργο ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο δήμος Λευκωσίας φιλοδοξεί να καταστήσει το χώρο πρότυπο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης προσβάσιμο και ασφαλή για όλους που να προσομοιάζει λειτουργικά, αλλά και αισθητικά με εξωτερικό εμπορικό κέντρο, περιλαμβάνοντας πράσινο, σιντριβάνια, μικρές πλατείες, σημεία συνάθροισης και ξεκούρασης.

Τα μεγάλα έργα στο κέντρο της πόλης συμπληρώνονται με τη μετατροπή της εξωτερικής περιμέτρου των Τειχών και της Τάφρου στη λεωφόρο Στασίνου σε «πράσινο» περίπατο της Λευκωσίας, σύμφωνα με το δήμο. Το έργο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε φάσεις με ξεχωριστά κατασκευαστικά συμβόλαια.

Η πρώτη φάση η οποία αφορά στην ενοποίηση της Τάφρου Γέφυρα με το Πάρκο της Πλατείας Σολωμού έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση που αφορά την ανάπλαση της περιοχής μεταξύ της πλατείας ελευθερίας και της Πλατείας Δώρου Λοΐζου, από το όριο του βορείου πεζοδρομίου της Λ. Στασίνου, μέχρι το όριο του χώρου στάθμευσης στο επίπεδο της Τάφρου.

Σε διαδικασία αξιολόγησης προσφορών βρίσκονται οι εργασίες της τρίτης φάσης, που περιλαμβάνει την ανάπλαση του βορείου πεζοδρομίου της Λ. Στασίνου από τον κόμβο της με την οδό Κάνιγγος, έως και την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β, ενώ στο δυτικό τμήμα εκτείνεται στα πρανή της τάφρου και σε τμήμα της κάτω από τον προμαχώνα Κωστάντζα.

Σε τροχιά ανάπτυξης έχει εισέλθει και το πολυσυζητημένο έργο της ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ το οποίο στοχεύει στη δημιουργία αστικής πλατείας, χώρων πρασίνου και χώρων αναψυχής, καθώς και στην κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αναμένεται να εξυπηρετήσει τόσο τις πιο πάνω χρήσεις, όσο και την ευρύτερη περιοχή του αστικού κέντρου, περιλαμβανομένου και του εμπορικού κέντρου της εντός των τειχών πόλης και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής.

Ο δήμος Λευκωσίας συγκαταλέγει επίσης, στα έργα σταθμούς όχι μόνο για τους δημότες της πόλης αλλά για ολόκληρη την Κύπρο το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας το οποίο αποκαταστάθηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως σε ένα πρότυπο θέατρο.

Επισημαίνεται ότι την τελευταία δεκαετία υλοποιήθηκαν από το δήμο σημαντικά έργα εκατομμυρίων, τόσο στην εντός των Τειχών πόλη, όσο και στις γειτονιές της πόλης τα οποία έχουν αλλάξει την εικόνα της Λευκωσίας. Σύμφωνα με το δήμο Λευκωσίας, το σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας, το οποίο θα μείνει στην ιστορία είναι η Πλατεία Ελευθερίας. Τα έργα ολοκληρώθηκαν μόλις τον περασμένο χρόνο.

Τα έργα του δήμου Λεμεσού

Στο τρίπτυχο που αφορά τα έργα σε συνοικίες, τα αντιπλημμυρικά έργα και το έργο της προσιτής κατοικίας κάνει αναφορά σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο δήμαρχος της Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης. 

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όπως σημείωσε, θα προκηρυχθεί η πρώτη φάση του έργου της προσιτής κατοικίας που αφορά σύνολο 600 κατοικιών, με τις 250 στην πρώτη φάση.

Στόχος του έργου της προσιτής κατοικίας είναι να καλυφθούν οι ανάγκες οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, φοιτητών και νεαρών ζευγαριών. Το project θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ και θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις σε τρεις διαφορετικές περιοχές, με κόστος €100 εκατ.

Τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 αποτελούν το δεύτερο μεγάλο έργο του δήμου Λεμεσού. Τα έργα κατασκευάζονται από το ΣΑΛΑ, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα €25 εκατ.

Στο μεταξύ βρίσκονται σε εξέλιξη και έργα μικρότερης αξίας, κυρίως όσον αφορά την προστασία του κέντρου της πόλης.

Το τρίτο μεγάλο έργο που ξεχωρίζει, αφορά στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας, με τον κ. Νικολαΐδη να αναφέρει ότι η προσφοροδότηση του βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο.

Τα κατασκευαστικά έργα θα καλύψουν την ευρύτερη περιοχή κοντά στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας Χρυσαϊφυλιώτισσας, με πεζοδρομοποιήσεις, υπογειοποιήσεις υπηρεσιών, δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης, αναπλάσεις και δημιουργία μικρών χώρων συνάθροισης δημοτών.

Ο κ. Νικολαΐδης, σημείωσε ότι στα επόμενα 2,5 χρόνια θα ολοκληρωθούν πρόσθετα σημαντικά έργα στο δήμο, όπως οι τρεις περιβαλλοντικές γειτονιές στην Ομόνοια, τον Άγιο Σπυρίδωνα και τον Άγιο Νικόλα.

Στα πλάνα του δήμου είναι και η ανάπλαση του πάρκου της Οδού Γκογκέν στο Ζακάκι, η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων, η ανάπλαση του Φυτιδείου Αθλητικού Κέντρου – ΓΣΟ, του Μουσείου Καρναβαλιού και του Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας ΓΣΟ.

Έργα στο δήμο Πάφου

Μεγάλη γκάμα καινούριων έργων βρίσκονται σε εξέλιξη στο δήμο Πάφου, όπου σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου, τα τελευταία χρόνια με μεθοδική δουλειά και στρατηγικό σχεδιασμό αποπερατώθηκαν αρκετά έργα εκατομμυρίων.

Ο δημοτικός μηχανικός του δήμου Νεόφυτος Ζαβρίδης, δήλωσε στη StockWatch, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο για τη βελτίωση των λεωφόρων Ελλάδος και τμημάτων της Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Νεοφύτου Νικολαΐδη και Γρίβα Διγενή, με κόστος της τάξης των €10 εκατ.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται σύντομα το μεγαλύτερο αστικό πάρκο των Χρωμάτων το οποίο μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει πλατειακούς χώρους συνάθροισης, παιδική χαρά, καφετέρια, γήπεδο αντισφαίρισης, γήπεδο καλαθόσφαιρας, μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου, αποδυτήρια, τροχοπεδιλοδρόμιο (skateboard), και τοίχο αναρρίχησης 3-6 μ. αξίας €4 εκατ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαβρίδη, ο δήμος υπέγραψε ακόμη τρία συμβόλαια συνολικής αξίας €10 εκατ. τα οποία περιλαμβάνουν την ανάπλαση του πυρήνα της συνοικίας Αναβαργού και την ανάπλαση της νότιας περιοχής του εμπορικού παραδοσιακού κέντρου Πάφου. Τα έργα θα διαρκέσουν 12 μήνες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του έργου ανάπλασης της πλατείας Παναγίας Θεοσκέπαστης και των γύρω δρόμων μέχρι το ξενοδοχείο Almyra στην Κάτω Πάφο. Η διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών ανέρχεται στους 12 μήνες.

Υπό εξέλιξη βρίσκεται επίσης, πλειάδα μικρότερων έργων όπως η κατασκευή, η ανάπλαση και ο εξωραϊσμός της Παραδοσιακής Αγοράς της Λαϊκής Γειτονιάς στο κέντρο της πόλης και ο εξωραϊσμός του δεύτερου Χανιού της πόλης επί της Φελλάχογλου.

Έργα στο δήμο Λάρνακας

Το λίφτινγκ στο δήμο Λάρνακας περιλαμβάνει τομές στις πλατείες, στα πάρκα και στα παραδοσιακά κτήρια της πόλης.

Όπως δήλωσε στη StockWatch o αναπληρωτής δήμαρχος της πόλης Ιάσωνας Ιασωνίδης, στα σκαριά βρίσκεται το έργο της δημοτικής αγοράς. Ο κ. Ιασωνίδης υπενθύμισε τα προβλήματα που προέκυψαν με τον εργολάβο του έργου και τη μη παράδοση του έργου με αποτέλεσμα ο δήμος να βγει ξανά σε προσφορά καταλήγοντας σε συμφωνία με νέο εργολάβο, ο οποίος σύμφωνα με τη σύμβαση, θα πρέπει να παραδώσει το έργο στο τέλος Ιουλίου.

Ένα μήνα νωρίτερα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ανάπλαση στην πλατεία Ζουχούρι.

Ο κ. Ιασωνίδης, είπε ότι στη φάση της μελέτης βρίσκονται πέντε έργα. Μεταξύ αυτών η διαμόρφωση του πάρκου Σαλίνα με κόστος της τάξης των €2 εκατ. και η αναβάθμιση του Παττίχειου Πάρκου, με κόστος €3 εκατ.

Στα σημαντικά έργα που προωθεί ο δήμος συγκαταλέγεται και η δημιουργία πάρκου με υπαίθριο αμφιθέατρο στο συνοικισμό Τσιακκιλερό με κόστος €1 εκατ.

Η ανάπλαση και διαμόρφωση της οδού Ερμού και της Ζήνωνος Κιτιέος, αναμένεται να κοστίσει €5 εκατ.

Επιπλέον, στα σκαριά βρίσκεται το έργο της ανάπλασης των πλατειών Αλκής και Ακρόπολης μέχρι την οδό Ερμού, στη συμβολή της σχολής Καλογερά. Σύμφωνα με τον κ. Ιασωνίδη, τα δύο έργα με κόστος €3 εκατ. συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Ο κ. Ιασωνίδης ανέφερε επίσης ότι δήμος «θα φέρει τη Μύκονο στη Λάρνακα» με γενικό λίφτινγκ σε όλες τις προσόψεις καταστημάτων και κτηρίων στον παραλιακό δρόμο Πιαλέ Πασά, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλι της τάξης των €93 χιλ. περίπου, το οποίο συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό ανάπτυξης του δήμου για το τρέχον έτος.

Της Ηρώς Ευθυμίου