You are here

Στα €71 εκατ. το κόστος αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου

25/01/2023 12:14

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε ότι σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2023, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το συμβόλαιο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Ελένη Κασκίρη και εκ μέρους της εταιρείας «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ IACOVOU - CYFIELD JOINT VENTURE» οι Γιώργος Ιακώβου, εκ μέρους της «IACOVOU BROTHERS (CONSTRUCTIONS) LIMITED» και Γιώργος Χρυσοχόος εκ μέρους της «CYFIELD CONSTRUCTION LIMITED», στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και των Κοινοταρχών της περιοχής.

Το έργο περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο τεσσάρων (4) λωρίδων, δύο (2) ισόπεδους κυκλικούς κόμβους (Εργατών και Αγροκηπιάς), δύο (2) ανισόπεδους κόμβους (Αγίου Ιωάννη και Μαλούντας), τρεις (3) γέφυρες, δύο (2) υπόγειες οχηματικές προσβάσεις και μία (1) υπέργεια οχηματική πρόσβαση. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €71.4 εκ., συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α και με διάρκεια εκτέλεσης τους 42 μήνες.

Το συγκεκριμένο έργο εμπίπτει στον στρατηγικό σχεδιασμό για σύνδεση του εθνικού οδικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων, που έχει ως στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας, τον περιορισμό της αστυφιλίας, την αναζωογόνηση των περιοχών της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς και Ορεινής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής Τροόδους. Παράλληλα, το έργο θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

O Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, δήλωσε ότι ακόμα ένα πολυαναμενόμενο έργο, το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εξαγγείλει, είναι πλέον υπό κατασκευή. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ανάμεναν και απαιτούσαν οι τοπικές Αρχές και φορείς εδώ και δεκαετίες. Είμαστε περήφανοι σαν Κυβέρνηση γιατί όλα τα πολυαναμενόμενα και σημαντικά έργα τα οποία απαιτούσαν και διεκδικούσαν οι τοπικές Αρχές εδώ και δεκαετίες, είναι σήμερα υπό κατασκευή, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Πάφου – Πόλης, Λεμεσού – Σαϊττά, Αστρομερίτη – Ευρύχου, ο περιμετρικός Λευκωσίας, η αναβάθμιση των οδικών δικτύων Λάρνακας – Δεκέλειας και Δερύνειας – Σωτήρας και πάρα πολλά άλλα.

Το έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα που έχουμε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών.

Από την πλευρά του, ο Κοινοτάρχης Αγροκηπιάς, Σωτήρης Κυριακού ανέφερε ότι «ένα όραμα πολλών χρόνων παίρνει σάρκα και οστά. Ακούσαμε όλα αυτά τα χρόνια πολλά ‘θα’ και μέναμε στα ‘θα’ εδώ και 30 χρόνια. Για εμάς είναι μεγάλη επιτυχία καθώς έχουν τηρηθεί όλα τα χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνηθεί. Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες μας στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσο, καθώς επίσης και στους Λειτουργούς του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων που εργάστηκαν συνειδητά και είχαμε μια άψογη συνεργασία. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι γιατί έχουμε καταφέρει μαζί να έχουμε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα».

Επιπρόσθετα, ο Κοινοτάρχης Κλήρου, Νίκος Αλεξανδράκης ανέφερε ότι «νιώθουμε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που επιτέλους ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Παλαιχωρίου, μια μέρα ιστορική για τις γύρω Κοινότητες, ο οποίος θα δώσει νέα ώθηση και ανάπτυξη στην περιοχή», συμπληρώνοντας ότι «λόγω αυτού του έργου θα σταματήσει η αστυφιλία στην περιοχή. Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμιστεί η περιοχή και ο κόσμος θα μπορεί να μεταβεί σε μόνο 10 λεπτά στην πρωτεύουσα με ασφάλεια». Καταληκτικά ο κ. Αλεξανδράκης ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τις άοκνες προσπάθειες του που είχαν ως αποτέλεσμα το έργο να προχωρήσει προς υλοποίηση.