You are here

Στα μαλακά η Hermes (1)

07/07/2008 20:55
Χωρίς καμία ουσιαστική επίπτωση για την διαχειρίστρια εταιρεία Hermes ή για τις εταιρείες που χειρίζονται τις υπηρεσίες εδάφους του αεροδρομίου, Swissport και LGS, φαίνεται να λήγει το θέμα που δημιουργήθηκε με τη χαώδη κατάσταση που υπάρχει στα αεροδρόμια. Παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στα αεροδρόμια, και που ήταν εμφανή μέχρι χθες το απόγευμα όταν η StockWatch επισκέφθηκε το αεροδρόμιο Λάρνακας, η κυβέρνηση παρέλαβε το απόγευμα το σχέδιο δράσης που παρέδωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Hermes, Νίκος Σιακόλας, για εξομάλυνση της κατάστασης χωρίς να κάνει καμία αναφορά στις κυρώσεις που είχε προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει.

Το σχέδιο δράσης που εξήγησε σε πολύωρη συνεδρία στο Υπ. Συγκοινωνιών ο πρόεδρος της εταιρείας Hermes Νίκος Σιακόλας, σταχυολόγησε μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαίδης. Περιλαμβάνει επτά σημεία:

1. Την πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού από τις δύο εταιρείες: 30 νέους υπαλλήλους από την LGS και 90 από τη Swissport Το 80% του νέου προσωπικού έχει ήδη προσληφθεί ενώ το υπόλοιπο θα προσληφθεί σταδιακά μέχρι τις 15 Ιουλίου.
2. Εκπαίδευση του προσωπικού από ειδικούς που βρίσκονται στην Κύπρο. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου μέτρου για τη LGS θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 18 Ιουλίου και για τη Swissport μέχρι 31 Ιουλίου.
3. Συμφωνία για αλληλοβοήθεια των δύο εταιρειών σε περιόδους αιχμής η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 9 Ιουλίου.
4. Υπερωρίες ώστε να λυθούν τα προβλήματα στον χειρισμό των αποσκευών.
5. Πρόσληψη ειδικών συμβούλων από τις δύο εταιρίες σε θέματα ασφάλειας διαδικασιών και ασφάλειας επιβατών.
6. Υιοθέτηση συστημάτων επιμέτρησης της απόδοσης, ώστε να λαμβάνονται αμέσως βελτιωτικά μέτρα όπου παρατηρούνται προβλήματα. Αυτό το μέτρο αφορά κυρίως τη Swissport που δεσμεύθηκε να το πράξει μέχρι τις 18 Ιουλίου.
7. Πρόσληψη ειδικών λειτουργών για εξομάλυνση των εργασιακών σχέσεων.

Από πλευράς της Hermes, ο κ. Σιακόλας είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με όσα ανέφερε ο Υπουργός, μεταφέροντας τη στεναχώρια και απογοήτευση του για τα όσα συμβαίνουν στα δύο αεροδρόμια. Υποστήριξε πως ορθά επιλέχθηκαν οι δύο εταιρείες, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί, έμμεσα, από τις πληροφορίες που δημοσίευσε την Παρασκευή ο Φιλελεύθερος, σύμφωνα με τις οποίες το διευθυντικό team της Hermes επέλεξε άλλη εταιρεία, αλλά τελικά το ΔΣ της Hermes έδωσε τη δουλειά στη Swissport.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι δύο εταιρείες «κακώς έκριναν πως με μειωμένο προσωπικό ότι θα τα βγάλουν πέρα».

Αρνήθηκε ότι η Hermes βιάστηκε να μεταφέρει τις υπηρεσίες εδάφους στις δύο εταιρείες υποστηρίζοντας ότι και οι δύο εταιρείες διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε θέση να ανταπεξέλθουν. Αναγνώρισε ωστόσο ότι αμφότερες οι εταιρείες έκαναν λάθη και τόνισε ότι τις προειδοποίησαν σε αυστηρή και σκληρή γλώσσα για τις συνέπειες της κατάστασης που δημιουργήθηκε στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι υπάρχει βελτίωση στην κατάσταση στο αεροδρόμιο από την περασμένη Τετάρτη και ανέφερε ότι θα μελετήσουν τα σχέδια δράσης που τους έχουν υποβληθεί, θα τα αξιολογήσουν και την Παρασκευή θα είναι σε θέση να διατυπώσουν την δική τους θέση αναφορικά με την επάρκεια των σχεδίων.