You are here

Στα πρότυπα Canary Wharf η ανάπλαση του «Χρυσού Μιλίου»

20/05/2019 07:10

Χρονοδιάγραμμα για έναρξη της ανάπλασης της περιοχής μεταξύ του παλιού και του νέου λιμανιού της Λεμεσού μέχρι το τέλος του χρόνου θέτουν δήμος Λεμεσού και πολεοδομικό συμβούλιο, ευελπιστώντας ότι η περιοχή θα αναπτυχθεί στα πρότυπα σύγχρονων αναπτύξεων σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Canary Wharf στο Λονδίνο.

Το «Χρυσό Μίλι» παρουσιάζει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και ο δήμος Λεμεσού έχει εντείνει τις προσπάθειες του ώστε να προχωρεί τάχιστα στην αξιοποίηση του.

Μετά από μια πενταετία στασιμότητας, το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής βγαίνει τελικά από την κατάψυξη και ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, προγραμματίζει ήδη τις πρώτες του επαφές.

«Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουμε», τονίζει ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος επισημαίνει ότι σε πρόσφατη συνάντηση με το νέο πολεοδομικό συμβούλιο «έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για την ανάπλαση της περιοχής».

Ακατέργαστο διαμάντι

To Καρνάγιο, όπως είναι γνωστή η περιοχή, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αστικού κέντρου της πόλης.  Η λειτουργία στον χώρο των οινοβιομηχανιών, βιομηχανικών μονάδων, βιοτεχνιών και άλλων επαγγελματικών εργαστηρίων που λειτουργούν κατά μήκος της παραλίας παρεμπόδιζαν μέχρι σήμερα τη μετεξέλιξή του, καθιστώντας την περιοχή υποβαθμισμένη, ακατάστατη και κυρίως πνιγμένη σε είδους περιβαλλοντική ρύπανση, τόσο στον χερσαίο όσο και στον θαλάσσιο χώρο.  Η δε εγκατάλειψη των κτιρίων και των παραδοσιακών βιομηχανικών, χειροτέρευσε περαιτέρω την κατάσταση, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη μαρίνα και το παλιό λιμάνι Λεμεσού.

 Εικόνα που δυσαρεστεί ιδιαίτερα το δήμο Λεμεσού ο οποίος μέσα από ένα μακρόπνοο σχέδιο, επιδιώκει την ουσιαστική αναζωογόνηση και εξωραϊσμό του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης, της περιοχής μεταξύ παλαιού και νέου λιμανιού.

«Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αναπτύξεις στα πρότυπα του Canary Wharf στο Λονδίνο και του επιχειρηματικού κέντρου της Βαρκελώνης», αναφέρει ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης ο οποίος εκφράζει την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για τις εργασίες ανάπλασης. 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε στις 9 Μαΐου με το πολεοδομικό συμβούλιο τέθηκαν χρονοδιαγράμματα και προτάσεις οι οποίες θα τεθούν άμεσα ενώπιον του υπουργικού συμβούλιου για τελική έγκριση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από το δήμο Λεμεσού.   

«Η αναμόρφωση της περιοχής Kαρνάγιο θα προσδώσει στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ του παλιού και του νέου λιμανιού της πόλης μια εντελώς διαφορετική όψη, θα αποκτήσει ταυτότητα και ζωντάνια για μια, κατά γενική ομολογία, υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Λεμεσού. Θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβίωση, ανάπτυξη της περιοχής και γενικότερα στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου δυτικά της πόλης», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Νικολαΐδης.

Ανάπλαση παντού

Το σχέδιο προνοεί ανάπλαση της ευρύτερης περιοχή μεταξύ των δυο λιμανιών όπου η γενικότερη αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου, θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να αποτελέσει μια ξεχωριστή ανάπτυξη (οικιστική-εμπορική-τουριστική) με την ανάπτυξη άλλων χρήσεων και λειτουργιών, εστιατόρια, καφετερίες, μπαράκια, και άλλους χώρους αναψυχής-ψυχαγωγίας, οι οποίοι να συνδέονται αρμονικά και οργανικά με τον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της πόλης. 

Καθορίζονται οι χρήσεις γης, η εμπορική και τουριστική ανάπτυξη, η λειτουργική αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών διατηρητέων κτηρίων και ιδιαίτερα των αξιόλογων δειγμάτων βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που αποτελούν μοναδικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η υλοποίηση των κατάλληλων εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων και βέβαια η κυκλοφοριακή διαχείριση της περιοχής. 

Με την υλοποίηση εκείνων των έργων αναβάθμισης της περιοχής όπως εκτιμάται από την τοπική αρχή, θα βελτιωθεί αισθητικά η υφιστάμενη εικόνα της περιοχής, θα εξαλειφθούν οι όποιες παράνομες επεμβάσεις ή επεκτάσεις και θα υπάρξει μια εξισορροπημένη ανάπτυξη και θα εκλείψει επιτέλους και ένα στοιχείο του διαχωρισμού που χαρακτηρίζει σήμερα τη Λεμεσό, διαιρώντας την σε ανεπτυγμένη από τη μια και υποβαθμισμένη από την άλλη. 

Mε βάση τους σχεδιασμούς, η διαμόρφωση της περιοχής (θαλάσσιου και χερσαίου χώρου) θα περιλαμβάνει τη βελτίωση του οδικού δικτύου με τη δημιουργία παραλιακού δρόμου με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας, οι κυκλοφοριακές χρήσεις του οποίου θα καθοριστούν μέσα από κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής, πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, υπαίθριους οργανωμένους χώρους στάθμευσης, υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, και τοποθέτηση σύγχρονου οδικού φωτισμού. 

Παράλληλα προβλέπεται η κατασκευή παραθαλάσσιας πολυλειτουργικής πλατείας που θα εκτείνεται σε όλη την παράκτια περιοχή από το νέο λιμάνι μέχρι τον χώρο της μαρίνας. Η γραμμική πλατεία θα διαμορφωθεί ως πεζόδρομος ελεύθερης και ασφαλούς κίνησης και χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά και ως χώρος υποδοχής πολλαπλών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

Μελετάται επίσης η αναβάθμιση της υφιστάμενης παραλίας με την προσθήκη άμμου και όλες τις υπηρεσίες υγιεινής και τις υπόλοιπες διευκολύνσεις προς τους  λουόμενους. Στα σχέδια περιλαμβάνονται ακόμη χώροι πρασίνου, ποδηλατοδρόμος και πεζόδρομος σε όλο το σκέλος του δρόμου που θα συνδέει την Ακτή Ολυμπίων με την οδό Ακταία μέσα από την επίχωση, τον χώρο του παλιού λιμανιού και της μαρίνας.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου