You are here

Στη Βουλή η μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ

27/11/2001 16:42
Το θέμα μετοχοποίησης της ΑΤΗΚ συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Αβέρωφ Νεοφύτου. Παρών στην συζήτηση ήταν και ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Αρχής, καθώς επίσης εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο εξέτασε η Επιτροπή Συγκοινωνιών, προνοεί τη δημιουργία κρατικής εταιρείας, κύριος μέτοχος της οποίας θα είναι το κράτος με 94%, ενώ το υπόλοιπο 6% θα κατέχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΑΤΗΚ.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της ΑΤΗΚ ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει η ΑΤΗΚ, δήλωσε ο Υπουργός, να καταστεί ευέλικτη ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στον αναμενόμενο ανταγωνισμό σε Κύπρο και Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Πιττοκοπίτης, παρόλο ότι συμφώνησε για την ανάγκη ευελιξίας στην ΑΤΗΚ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή μπορεί να αποκτηθεί με αρκετούς άλλους τρόπους και όχι κατ’ ανάγκη με μετοχοποίηση και δημιουργία οποιασδήποτε εταιρείας.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ από την άλλη κ. Στάθης Παπαδάκης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση, ανέφερε ότι κατόπιν μελέτης η μετοχοποίηση είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει η Αρχή να επιβιώσει σε ένα ανοικτό ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Την ανάγκη ευελιξίας της Αρχής υποστήριξαν και οι εκπρόσωποι των συντεχνιών, αντιδρώντας ωστόσο στους τρόπους προώθησής της.
Υπέρ της πρότασης για μετοχοποίηση της ΑΤΗΚ τάχθηκαν επίσης το ΚΕΒΕ και η
ΟΕΒ.