You are here

Στην αίθουσα αναμονής το ΒΟΤ αεροδρομίων

28/01/2005 15:53
Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας των νομοτεχνικών πλευρών της συμφωνίας για την κατασκευή των αεροδρομίων με τη μέθοδο του ΒΟΤ, βρίσκεται η κυβέρνηση και η κοινοπραξία Hermes Airports. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου. Μεταξύ των δύο πλευρών, είπε, δεν υπάρχει διαφωνία. «Από τις διαπραγματεύσεις φάνηκε ότι είμαστε πολύ κοντά», συνέχισε προσθέτοντας ότι το τι παραμένει πρόκειται για «θέματα διαδικαστικά και νομοτεχνικά. Αυτή τη στιγμή οι νομικοί των δύο πλευρών επεξεργάζονται παράλληλα τα νομοτεχνικά θέματα. Ως το τέλος του μήνα φαίνεται ότι θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για τις θέσεις των δύο πλευρών». Ο Χάρης Θράσου μιλούσε μετά από παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του συστήματος ανάπτυξης και διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με τη μέθοδο του ΒΟΤ που έγινε σήμερα στον ίδιο όπως και στο συνάδελφό του Μάκη Κεραυνό, Υπουργό Οικονομικών.

Βέβαιο μόνο το κόστος αναβάθμισης

Πάντως όπως ανέφερε ο υπουργός, ένα θέμα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είναι το ζήτημα της λειτουργίας των αεροδρομίων μέχρι την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής. «Προσπαθούμε να περιληφθεί πρόνοια για αναβάθμιση των υφισταμένων κτιρίων μέχρι την ανέγερση των καινούργιων εγκαταστάσεων», είπε ο Χάρης Θράσου. Το κόστος αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων, είπε, υπολογίζεται σε 4-5 εκ. ευρώ το λιγότερο. Απαντώντας όμως σε άλλη ερώτηση είπε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και δεν μπορούν να δοθούν άλλοι αριθμοί ή άλλη πληροφόρηση.

Με παρόμοιο τρόπο απέφυγε να τοποθετηθεί και ο Μάκης Κεραυνός σε σχέση με τα προσδοκώμενα οφέλη για το κράτος. Τοποθετήσεις για έσοδα, είπε, θα μπορούν να γίνουν όταν υπάρξει κατάληξη. «Θα ήταν πρωθύστερο να μιλάμε για τέτοια θέματα πριν υπάρξει οριστική κατάληξη και μελέτη». Οριστική κατάληξη πάντως θα υπάρξει εντός των επομένων εβδομάδων, πρόσθεσε ο Χάρης Θράσου, ο οποίος είπε ότι στο θέμα της ασφάλειας δεν υπάρχει καμία διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο επενδυτής θα προμηθεύσει εξοπλισμό και το κράτος θα αναλάβει την ευθύνη. «Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία των υφιστάμενων κτιρίων που υπάρχουν αδυναμίες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι τα σημεία αυτά χρειάζονται ενίσχυση για ανεκτές συνθήκες.

Του Στέλιου Ορφανίδη