You are here

Στην πρίζα για μαρίνα Λάρνακας

26/11/2009 06:50
Στην ουσία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις για την ανάπλαση του ενιαίου χώρου της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας που όρισε το υπουργείο Συγκοινωνιών και της κοινοπραξίας Vouros στην οποία ανατέθηκε η εκτέλεση του έργου.

«Οι διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν από τα μέσα Οκτωβρίου συνεχίζονται ανελλιπώς κάθε εβδομάδα με στόχο εντός έξι μηνών να έχουν καταλήξει, να υπογραφούν τα συμβόλαια και να ξεκινήσει το έργο», ανέφερε στη StockWatch η πρώτη εκτελεστική μηχανικός του τμήματος Πολεοδομίας, Χρύσταλλα Μαλλούπα, συστήνοντας υπομονή διότι, όπως επεσήμανε, πρόκειται για μεγάλο και δύσκολο έργο το οποίο απαιτεί πολύ δουλειά.

Σύμφωνα με το master plan το οποίο κατέθεσε η κοινοπραξία, το κόστος του έργου που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο D.B.F.O. (Design – Build – Finance - Operate) αναμένεται να ανέλθει στο €1 δισ., ενώ η κυβέρνηση θα αποκομίσει πέραν των €100 εκ. κατά τη διάρκεια των 35 χρόνων που θα διαρκέσει η μίσθωση του έργου.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών, η κυβέρνηση θα εισπράττει το 7% των ακάθαρτων εσόδων της εταιρείας, που θα προέλθουν από την ανάπτυξη του χερσαίου χώρου με ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, χώρους πρασίνου και την ανάπτυξη του επιβατικού λιμανιού. Τα έργα που θα γίνουν στη μαρίνα θα της επιτρέψουν να φιλοξενεί 1000 σκάφη αναψυχής.

Την κοινοπραξία A. Vouros Investments Ltd αποτελούν οι εταιρείες Singapore Cruise Center Pte Ltd, DP Architects Pte Ltd, Ioannou & Paraskevaides Ltd, J&P - AVAX S.A, Ioannou & Paraskevaides (Overseas) Limited, Ariadne Australia Limited και Cybarco Plc.

Της Ηρώς Ευθυμίου