You are here

Στις 700 οι αιτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

06/12/2021 16:12

Συνολικά 700 αιτήσεις υποβλήθηκαν την πρώτη μέρα υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο του σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάσταση τους με την αγορά καινούργιου οχήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η StockWatch από το Υπουργείο, μέχρι τις 2 το μεσημέρι υποβλήθηκαν συνολικά 700 αιτήσεις ως εξής:

- 673 για ιδιωτικά οχήματα (ιδιώτες δικαιούχοι)

- 4 για ταξί

- 3 για αναπηρικά οχήματα

- 10 για οχήματα πολύτεκνης οικογένειας

- 9 για ποδήλατα

- 1 για λεωφορείο

«Για τις πρώτες λίγες ώρες κρίνεται ικανοποιητικό το ενδιαφέρον που υπήρξε», ανέφερε στη StockWatch η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Μαργαρίτα Κυριάκου.

«Δεδομένου ότι οι αιτήσεις εξετάζονται με βάση την ηλικία του οχήματος και όχι κατά προτεραιότητα υποβολής, αναμένεται ότι η ροή θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

Το κόστος των δύο σχεδίων που εξήγγειλε και θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο, ανέρχεται στα €45 εκατ. Τα €30 εκατ. αφορούν το σχέδιο κινήτρων για αγορά ηλεκτρονικού οχήματος και τα €15 εκατ. το σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάστασης με καινούργιο όχημα ιδιωτικής χρήσης.

Δικαιούχοι μπορεί να είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα.

Το σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων αφορά στην παραχώρηση κινήτρων για εναλλακτικά, μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών ρύπων οχήματα, ενώ το δεύτερο σχέδιο αφορά επιχορήγηση για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Η χορηγία για αγορά καινούργιου οχήματος θα είναι στις €7,5 χιλ. για κάθε δικαιούχο, ενώ θα δοθούν 360 χορηγίες.

Εθνικός στόχος, είναι όπως το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά με απώτερο σκοπό όπως, μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%.

Της Γεωργίας Χαννή