You are here

Στο εδώλιο της Βουλής η ΑΤΗΚ

02/02/2005 21:20
Παρανομεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου επενδύοντας τα πλεονάσματά της σε τραπεζικούς λογαριασμούς, υπέδειξε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου Χρίστος Πουργουρίδης. Μιλώντας μετά το πέρας συνεδρίας της επιτροπής κατά την οποία εξετάστηκε η έκθεση της Γενικής Ελέγκτρίας, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι η Αρχή όφειλε να συμμορφωθεί με την εγκύκλιο του Υπουργού Οικονομικών με την οποία υποδεικνύεται ότι θα πρέπει να επενδύει τα πλεονάσματα της σε κρατικά χρεόγραφα. Το δεύτερο θέμα το οποίο απασχολεί σοβαρά την επιτροπή, σύμφωνα με τον κ. Πουργουρίδη, αφορά τον ανταγωνισμό της ΑΤΗΚ με το ΡΙΚ ή άλλων ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Ο κ. Πουργουρίδης εξήγησε ότι η ΑΤΗΚ, από τη στιγμή που δεν ζήτησε την έγκριση του Υπουργού Οικονομικών για να καταθέτει χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως προνοεί η νομοθεσία, επενδύει τα χρήματα παράνομα. Πρόσθεσε ότι διερευνάται ο ρόλος της ΑΤΗΚ σε σχέση με τον οργανισμό "miVision" που έχει εγκαταστήσει και εάν έτσι ανταγωνίζεται το ΡΙΚ ή τους άλλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και εάν τους ανταγωνίζεται κατά πόσο ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε θεμιτά πλαίσια.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται πως η ΑΤΗΚ εκμεταλλεύεται την οικονομική ευρωστία που έχει και γύρω από το θέμα αυτό η Επιτροπή ζήτησε να κατατεθούν στοιχεία για να εξετάσει κατά πόσο η ΑΤΗΚ υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι τα όσα ανέφερε για την ΑΤΗΚ ισχύουν και για την ΑΗΚ, σημειώνοντας ότι οι δημόσιοι οργανισμοί που συγκέντρωσαν μεγάλα αποθέματα σε εποχές που λειτουργούσαν κάτω από μονοπωλιακό καθεστώς ίσως να εκμεταλλεύονται αυτά τα αποθέματα και να ανταγωνίζονται αθέμιτα είτε άλλους δημόσιους οργανισμούς όπως είναι το ΡΙΚ ή ιδιωτικούς οργανισμούς όπως είναι οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί.

Εξηγήσεις ΑΤΗΚ

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ Σταύρος Κρεμμός είπε ότι οι οργανισμοί που επενδύουν σε χρεόγραφα μετά τη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων τίθεται σε κινδύνους με έναν εξ αυτών τον εγκλωβισμό κεφαλαίων. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ είπε ότι το μέλλον των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στις ευρυφασματικές εφαρμογές όπως είναι η "miVision". Πρόσθεσε ότι «για να μπεις στο σπίτι του συνδρομητή χρειάζεται τηλεόραση και ο Κύπριος για να πληρώσει για την τηλεόραση πρέπει να έχει ποδόσφαιρο». Σημείωσε ότι οι ευρυφασματικές εφαρμογές αποτελούν στρατηγική επιδίωξη, ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι για να πετύχει» και πρόσθεσε ότι «η "miVision" αποτελεί το κοτσάνι, το φρούτο θα είναι πιο κάτω». Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων για μετάδοση των ελληνικών αγώνων ποδοσφαίρου από τη "miVision", ο κ. Κρεμμός είπε ότι αν και το ΡΙΚ έχει συνεργασία με τον Αλφα Ελλάδος, εντούτοις δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον να εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων. Εξήγησε ότι κατόπιν τούτου η "miVision" έκανε προσφορά 180.000 ευρώ για εξασφάλιση των δικαιωμάτων. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια το ΡΙΚ έκανε προσφορά 230.000 ευρώ και «μετά έκανε πίσω». Είπε ότι δόθηκαν πολύ καλύτεροι όροι προς το ΡΙΚ από την ΑΤΗΚ και σημείωσε ότι η συμπεριφορά της ΑΤΗΚ έναντι του ΡΙΚ δεν είναι εχθρική.

Για νέα τέλη

Όσον αφορά την αναθεώρηση των τελών της σταθερής τηλεφωνίας ο κ. Κρεμμός είπε ότι η Αρχή αναμένει την έγκριση του Επιτρόπου Ρύθμισης Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η ΑΤΗΚ αναμένει σύντομα να υπάρξει απόφαση του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών για την αναθεώρηση των τελών της Αρχής, είπε ο κ. Κρεμμός, προσθέτοντας ότι η αναθεώρηση θα περιλαμβάνει αύξηση του πάγιου τέλους και μείωση των τελών κλήσης της σταθερής τηλεφωνίας.

Παρατηρήσεις Γιωρκάτζη

Η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, παρουσιάζοντας τις διαπιστώσεις στις οποίες προβαίνει η έκθεση του Γραφείου της για το 2003 γύρω από τη διαχείριση των πόρων της ΑΤΗΚ, είπε ότι το 45% του προϋπολογισμού δεν δαπανήθηκε λόγω της μη αγοράς των υποβρύχιων καλωδίων. Αναφερόμενη στο σχέδιο για πρόωρη αφυπηρέτηση, σημείωσε περίπτωση υπαλλήλου που προήχθη αμέσως πριν την αφυπηρέτηση του, λαμβάνοντας πρόσθετα ωφελήματα 30.000 λιρών, και είπε ότι η ΑΤΗΚ θα πρέπει να θέσει οροφή στο ύψος των απολαβών για τις πρόωρες αφυπηρετήσεις.

ΓΑ