You are here

Στο μικροσκόπιο η μελέτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδίου

27/12/2022 15:55

Τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Δημοκρατίας (ΘΧΣχ), κατέθεσε το Υφυπουργείο  Ναυτιλίας ενώπιον της περιβαλλοντικής αρχής.

Όπως αναφέρεται, οι επενδύσεις θα πρέπει να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, δεδομένης της νέας πολιτικής της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και ταξινομία των επενδύσεων, με οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. 

Σύμφωνα με τη μελέτη ΘΧΣχ, το όραμα της Κύπρου για τα θαλάσσια ύδατά της είναι η αειφόρος αξιοποίηση και ανάπτυξη τους και η εξασφάλιση ότι τα θαλάσσια ύδατα θα είναι «καθαρά, υγιή, ασφαλή, παραγωγικά και με βιολογική ποικιλότητα».

Το ΘΧΣχ λαμβάνει υπόψη όλες τις συναφείς στρατηγικές, πολιτικές και νομοθεσίες σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο, την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και τις εκτιμώμενες μελλοντικές εξελίξεις, αλλά και τους περιορισμούς που τίθενται στον χερσαίο παράκτιο χώρο και στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου.

Το ΘΧΣχ στοχεύει στην αειφόρο αξιοποίηση των φυσικών πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας, την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημικών υπηρεσιών, τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας, καθώς και την αποφυγή συγκρούσεων δραστηριοτήτων και χρήσεων.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους τομείς της ενέργειας, υδατοκαλλιέργειας και ναυτιλίας και στην παράλληλη ανάπτυξη δραστηριοτήτων θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, περιλαμβανομένης της αναψυχής.

Οι παράμετροι οι οποίοι λήφθηκαν υπόψη για τον προσδιορισμό της βέλτιστης πρότασης σχεδιασμού είναι οι εξής:

- Οι χωρικές και θαλάσσιες δυνατότητες ανάπτυξης, με γνώμονα την επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ δραστηριοτήτων και χρήσεων αλλά και του θαλασσίου περιβάλλοντος. 

- Οι προοπτικές και ο επιθυμητός βαθμός ανάπτυξης των επιμέρους παραγωγικών και άλλων δραστηριοτήτων.

- Η δέσμευση της τήρησης των οδηγιών και πολιτικών της ΕΕ όσον αφορά στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Περιοχών και γενικότερα του περιβάλλοντος προς μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

- Οι στρατηγικές κατευθύνσεις για την επίτευξη του οράματος για τα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, οι στρατηγικοί στόχοι για την γαλάζια οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διακυβέρνηση,  καθώς και οι ειδικοί στόχοι ανά αναπτυξιακό τομέα και οι πρόσθετοι ειδικοί στόχοι για την περιβαλλοντική και κοινωνική-πολιτισμική διάσταση, όπως αυτοί ορίζονται από την ΔΠ ΘΧΣ της Κύπρου.

Επισυνάπτεται η μελέτη

Η.Ε.