You are here

Στο «περίμενε» για έργα €450 εκ.

03/03/2009 12:42
• Τέλος του 2009 τα μεγάλα έργα

• Έμφαση κυβέρνησης στα μικρά

• Κατακυρώθηκαν προσφορές για μόλις €12,1 εκ.


Σε τροχιοδρόμηση των απαραίτητων διαδικασιών για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων μισού δισεκατομμυρίου περίπου προχωρεί το υπουργείο Συγκοινωνιών, με την εκτέλεση όμως των μεγάλων έργων να μεταφέρεται χρονικά προς το τέλος του 2009 ή, σε κάποιες περιπτώσεις, στο 2012. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Νικολαϊδης, το υπουργείο έχει κατακυρώσει προσφορές για μόλις €12,1 εκ. από το σύνολο των έργων ύψους €450 εκ. που τροχιοδρομούνται. Στις επόμενες βδομάδες, αναμένεται να υποβληθούν προσφορές για άλλα €19,6 εκ (βλέπε επισύναψη).

Όλα τα υπόλοιπα έργα, μεταξύ των οποίων και ο δρόμος Σαϊττά – Λεμεσού που θα κοστίσει γύρω στα €150 εκ., και το νέο κτίριο της βουλής που θα κοστίσει €100 εκ., βρίσκονται στη φάση της προκήρυξης των προσφορών. Το Μάρτιο θα προκηρυχθούν επίσης προσφορές για μικρότερα έργα ύψους €79 εκ., ενώ η προσφορά για το Αρχαιολογικό Μουσείο (€80 εκ. περίπου) θα ανοίξει το Δεκέμβριο του 2009.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε σήμερα, ο κ. Νικολαϊδης ανακοίνωσε την κατακύρωση τριών έργων ύψους €12,1 εκ. Μεταξύ αυτών είναι η προσφορά για τη βελτίωση του βόρειου παρακαμπτηρίου δρόμου Πάφου (δεύτερη φάση) που θα κοστίσει γύρω στα €6,3 εκ., για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στο παραλιακό μέτωπο Πότιμα – Πάφου το κόστους του οποίου θα ανέλθει στις €800 χιλ. και για έργα που αφορούν περιοδικές συντηρήσεις αυτοκινητόδρομων συνολικής αξίας €5 εκ.

Τις επόμενες βδομάδες θα προκηρυχτούν επίσης προσφορές για αριθμό έργων, μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση του Συνεδριακού Κέντρου και Φιλοξενία. Τα έργα όμως αναμένεται να ξεκινήσουν το Δεκέμβριο του 2009. Πρόκειται για τα δύο κτίρια τα οποία θα φιλοξενήσουν την Ευρωπαϊκή προεδρία από την Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Το όλο έργο θα κοστίσει γύρω στα €9 εκ. ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 20 μήνες.

«Σημαντικό έργο θεωρείται επίσης και η κατασκευή του δρόμου λιμανιού Λεμεσού – Πάφου το κόστος του οποίου θα ανέλθει στα €65 εκ. και θα συγχρηματοδοτηθεί με την ΕΕ», είπε ο κ. Νικολαϊδης. Όπως σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης, «για λόγους επίσπευσης του έργου η κατακύρωση της προσφοράς θα σπάσει σε τρία τμήματα.

Το πρώτο τμήμα θα προσφοροδοτηθεί εντός του Μαρτίου με ένα κόστος της τάξης των €28 εκ. και με στόχο οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2009.

Εντός του Μαρτίου θα προκηρυχτεί και το έργο της αναβάθμισης του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού μέχρι την Αγία Βαρβάρα σε έξι λωρίδες κυκλοφορίας με τη μέθοδο της μελέτης και κατασκευής και όπως υπολογίζεται το κόστος θα ανέλθει στα €35 εκ.».

Επίσης, στο πλαίσιο της πολιτικής για τόνωση της οικονομίας και αντιμετώπισης της ανεργίας στον κατασκευαστικό τομέα, το υπουργείο Συγκοινωνιών σύμφωνα με τον κ. Νικολαίδη, θα διαθέσει στο παρόν στάδιο το ποσό των €6,8 εκ. για μικρά έργα υποδομής σε 352 κοινότητες σε ολόκληρη την Κύπρο.

Όσον αφορά τα μεγάλα έργα, η έναρξη εργασιών δεν αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του 2009 και στην περίπτωση του δρόμου Σαϊττά, πριν το 2012. Αν και η προσφορά για το κτίριο της βουλής προκηρύχτηκε ήδη, η εκτέλεση του έργου θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2009 και θα διαρκέσει 36 μήνες. Η προσφορά για το δρόμο Σαϊττά έχει επίσης δημοσιευθεί αλλά τα έργα για το δρόμο αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν το 2012.

Το υπουργείο Συγκοινωνιών σε συνεργασία με τα δημόσια έργα, ανέφερε ο κ. Νικολαίδης, «θα προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προωθηθεί η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Απώτερος στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Νικολαίδης, «είναι η αύξηση του ποσοστού υλοποίησης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης από το 65-70% που ήταν μέχρι σήμερα στο 80%».

Της Ηρώς Ευθυμίου

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του υπουργείου Συγκοινωνιών