You are here

Στο υπουργικό το make-over αστικού κέντρου Λευκωσίας

05/02/2023 06:00

Τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που σχεδίασε το υπουργείο εσωτερικών για την ανάδειξη του κέντρου της Λευκωσίας, συμπεριέλαβε στον πρόσφατο απολογισμό του ο υπουργός εσωτερικών, Νίκος Νουρής, προαναγγέλλοντας παράλληλα σχετικές δράσεις οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών που έχουν ήδη προωθηθεί περιλαμβάνονται δύο κύρια σχέδια, το σχέδιο ανάπτυξης και ανάπλασης της παλιάς πόλης και το σχέδιο αναζωογόνησης της πράσινης γραμμής.

«Με μια σειρά από πολυθεματικές παρεμβάσεις, στοχεύουμε στη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και στην αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας», ανέφερε ο κ. Νουρής.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο αναζωογόνησης της πράσινης γραμμής επεκτάθηκε έπειτα από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τα έτη 2023-2027, με κονδύλι ύψους €30 εκατ.

Σχέδιο ανάπτυξης και ανάπλασης της παλιάς πόλης

Σε ότι αφορά το σχέδιο ανάπτυξης και ανάπλασης της παλιάς πόλης, το ΥΠΕΣ προχώρησε με τη μεταφορά της αρχιτεκτονικής σχολής στο κτήριο της Φανερωμένης, «η πρώτη μεγάλη δραστική παρέμβαση που τροχοδομήθηκε», σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ.

Ταυτόχρονα, προχώρησε δέσμη πολεοδομικών και χρηματοδοτικών κινήτρων για την ενθάρρυνση ιδιωτικών αναπτύξεων.

Ειδικότερα, το υπουργείο προχώρησε σε σχέδιο χορηγιών για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και δωματίων, σχέδιο χορηγιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σχέδιο χορηγιών για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας.

Επιπλέον, εξέδωσε αναβαθμισμένα κίνητρα για τις διατηρητέες οικοδομές και πολεοδομικά κίνητρα για αναπτύξεις και επανάχρηση κτηρίων.

Έπονται κι άλλα σχέδια

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να εγκριθούν κι άλλες δράσεις για την ανάδειξη του κέντρου της πρωτεύουσας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να κληθεί να εγκρίνει σχέδιο χορηγιών ύψους €5 εκατ., ποσό που ήδη προϋπολογίστηκε για την περίοδο 2023-2025,  για σκοπούς απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας.

Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστεί το σχέδιο για μετεξέλιξη της λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη ως κεντρικού άξονα των δημόσιων υπηρεσιών, με την ανέγερση στον χώρο της αρχιγραμματείας, των νέων κτηρίων των υπουργείων εσωτερικών, μεταφορών και δικαιοσύνης, έργο που εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, Νίκο Νουρή, τα ιστορικά κτήρια της αρχιγραμματείας αναμένεται να συντηρηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ στα πλάνα του ΥΠΕΣ είναι και η δημιουργία μεγάλου πλατειακού χώρου μπροστά από τα τρία υπουργεία, η δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης με πέραν των 600 χώρων στάθμευσης και προσθήκη χώρων πρασίνου.

Στη συνεδρία θα εξεταστεί και η διεύρυνση και επέκταση του γραμμικού πάρκου Λευκωσίας (ποταμός Πεδιαίος).

Όπως εξήγησε ο κ. Νουρής, το όραμα της κυβέρνησης Αναστασιάδη για το κέντρο της Λευκωσίας είναι η άρση της αποψίλωσης και η δημιουργία υποδομών ώστε η Λευκωσία να αντανακλά την ιστορία, τη πολιτική παράδοση και να αποπνέει την παλιά της αίγλη.

Οι δράσεις αυτές, πρόσθεσε, στοχεύουν στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, στην αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, στην προσέλκυση επισκεπτών και κατοίκων στο κέντρο της πόλης και στην ενθάρρυνση της νεανικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι τα σχετικά σχέδια αναμένεται να προκηρυχθούν σύντομα.

Της Μαρίας Κυριακίδου