You are here

«Στρώνουν» το δρόμο των €200 εκ.

13/08/2008 08:51
Σε φάση υλοποίησης μπαίνει το πολυσυζητημένο έργο του αυτοκινητόδρομου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς αφού το Σεπτέμβρη ξεκινούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Δημοσίων Έργων και της κοινοπραξίας Κινύρας που κέρδισε την προσφορά.

Μιλώντας στη StockWatch, o διευθυντής των Δημοσίων Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι ξεκινούν οι διαβουλεύσεις εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες.

«Υπολογίζεται ότι εάν όλα πάνε καλά το έργο θα ξεκινήσει εντός του 2009 ενώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4,5 χρόνια», είπε.

Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε το έργο πρωτοποριακό, τονίζοντας ότι είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο του D.B.F.O. (Design-Build-Finance-Operate).

«Έργα τόσο πολύπλοκα όπως αυτό το οποίο λαμβάνει υπόψη κάθε περιβαλλοντική ευαισθησία και με τόσο ψηλό κόστος της τάξης των €200 εκ. θα ήταν αδύνατον να κατασκευαστεί μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Το έργο, ανέφερε επίσης, θα κατασκευαστεί όπως αρχικά έχει συμφωνηθεί, δηλαδή από την Πάφο μέχρι το Στρουμπί ο αυτοκινητόδρομος θα είναι τετραπλής κατεύθυνσης ενώ από το Στρουμπί μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς θα είναι διπλής κατεύθυνσης. Το συμβόλαιο με την κοινοπραξία θα είναι διάρκειας 30 χρόνων, ενώ το κράτος θα αρχίσει να αποπληρώνει το έργο σε ετήσιες δόσεις επί 25,5 χρόνια αφού προηγουμένως παραδοθεί ο αυτοκινητόδρομος στην κυκλοφορία.

Παράλληλα, με τον αυτοκινητόδρομο Πάφου Πόλης, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, προωθούνται και οι διαδικασίες του σχεδιασμού του νότιου περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Γερίου – Ανθούπολης- Κοκκινοτριμιθιάς και Λευκωσίας – Παλαιχωρίου. Ακόμη προωθούνται και οι σχεδιασμοί για τον αυτοκινητόδρομο Ευρύχου – Αστρομερίτη.

Κλείδωσε η συμφωνία και για λεωφόρο Αρχαγγέλου

Το πράσινο φως έχει δοθεί όμως και για την κατασκευή της λεωφόρου Αρχαγγέλου αφού οι υπογραφές με τον προσφοροδότη θα πέσουν στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Για να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Της Ηρώς Ευθυμίου