You are here

Σύγχρονο και ποιοτικό ναυτιλιακό κράτος η Κύπρος

26/09/2019 17:02

 Κύπρος κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κράτος και αποτελεί σήμερα παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, κατέχοντας τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην ΕΕ και τον ενδέκατο στον κόσμο, ενώ παράλληλα, έχει καταστεί ένα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ανά το παγκόσμιο.

Αυτό αναφέρει η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου σε μήνυμα για την 26η Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί  ως Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, προσθέτοντας ότι η ένταξη νέων στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αποτελέσουν το εργατικό δυναμικό για την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας.

Η κ. Πηλείδου στο μήνυμά της αναφέρει ότι παραδοσιακά η ναυτιλιακή βιομηχανία υπήρξε ένας ανδροκρατούμενος χώρος και ότι μέχρι και σήμερα, οι γυναίκες εκπροσωπούν μόνο το 2% των 1,2 εκατομμυρίων ναυτικών παγκοσμίως.  

"Φέτος όμως, μας δίνεται η ευκαιρία να αναδείξουμε τη μέγιστη σημασία της ισότητας μεταξύ των δυο φύλων αλλά και να τονίσουμε τη σημαντική, αλλά ελάχιστα αξιοποιημένη, συμβολή των γυναικών στον ναυτιλιακό τομέα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), η ενίσχυση του γυναικείου ρόλου στη ναυτιλία θα  αυξήσει  σημαντικά την παραγωγικότητα του κλάδου, με απτά αναπτυξιακά οφέλη  στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα", αναφέρει.

Η Υφυπουργός τονίζει πως η φετινή θεματολογία παρέχει στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τη δυνατότητα να συνεργαστεί με πολλαπλούς φορείς της ναυτιλίας για την υλοποίηση δράσεων κάτω από τους πυλώνες ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDG) και πιο συγκεκριμένα του Πυλώνα 5, που αφορά την καλλιέργεια θετικού περιβάλλοντος στο οποίο οι γυναίκες αναγνωρίζονται και επιλέγονται, ούτως ώστε να τους δίνεται η ευκαιρία για ανέλιξη σε διοικητικές θέσεις της ναυτιλίας, αλλά και να ενθαρρυνθούν οι συζητήσεις για την ισότητα των φύλων στο θαλάσσιο χώρο.

"Ως Υφυπουργείο και ως Κύπρος, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η πρόεδρος του Γυναικείου Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας και Εμπορίου (WISTA) κα Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, προέρχεται από την Κυπριακή Ναυτιλία. Η κα Παναγιώτου Θεοδοσίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της WISTA CYPRUS πριν αναδειχθεί Πρόεδρος σε παγκόσμιο επίπεδο", σημειώνει.

Η κ. Πηλείδου αναφέρει επίσης πως στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2019», το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια και φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής με γενικό  θέμα «Sea Change”, η Κύπρος έχει επικεντρωθεί στη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στις συζητήσεις των πάνελ αλλά και σε ένα αριθμό κοινωνικών δράσεων που συνάδουν με όλες τις υπόλοιπες δράσεις του Υφυπουργείου σε εκπαιδευτικό, περιβαλλοντικό και τεχνικό επίπεδο.