You are here

Σύντομα εκτός «μαύρης λίστας» του ΙΜΟ η Κύπρος

23/09/2003 15:22
Την βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα είναι «εκτός μαύρης λίστας» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, εκφράζει ο υπουργός Συγκοινωνιών & Έργων Κίκης Καζαμίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο σχετικά μεγάλος αριθμός κατακρατήσεων πλοίων υπό κυπριακή σημαία που ήταν και λόγος συμπερίληψης του κυπριακού νηολογίου στη λεγόμενη «μαύρη λίστα», έχει μειωθεί σημαντικά με τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων χρόνων να είναι πολύ καλύτερα από ότι ο μέσος αποδεκτός όρος για να βρίσκεται ένα νηολόγιο εκτός της μαύρης λίστας.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού William O' Neil και τον νεοεκλεγέντα ΓΓ Ευθύμιο Μητρόπουλο, ο κ. Καζαμίας είπε πως «είναι θέμα εβδομάδων ουσιαστικά», διευκρινίζοντας πως υπολογίζοντας τα έτη 2001, 2002 και με την προσθήκη του 2003, «ξεκάθαρα πλέον την επόμενη χρονιά αν δεν συμβεί κάτι το συνταρακτικά αρνητικό που δεν το προσδοκούμε, η Κύπρος δεν θα είναι πλέον στην μαύρη λίστα».

Ο απερχόμενος ΓΓ του ΙΜΟ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η κυπριακή Κυβέρνηση για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία, ενώ ο νέος ΓΓ ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου του 2004, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του προς την Κύπρο, για την υποστήριξη που του έδωσε στην εκλογή του.

Όπως είπε προσβλέπει σε στενότερη συνεργασία με την Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των χωρών μελών του οργανισμού που τον υποστήριξαν και τον εξέλεξαν.