You are here

Τα πιο ακριβά έργα υποδομής το 2023

04/01/2023 11:13

Είκοσι ένα έργα περιλαμβάνονται στη λίστα της κυβέρνησης ως τα κυριότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή υπολογίζεται να ξεκινήσουν εντός του 2023, τα οποία χρηματοδοτούνται εξολοκλήρου από τον κρατικό κορβανά.

Για τα έργα που υπολογίζεται να κοστίσουν συνολικά €1 δισ. περίπου, έχουν περιληφθεί πιστώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, ενώ για κάποια από αυτά υπάρχει σχεδιασμός για υλοποίηση τους εδώ και αρκετά χρόνια.

Στην κορυφή της λίστας με τα κυριότερα έργα του 2023, βρίσκονται το νέο κυπριακό μουσείο, το δικαστικό μέγαρο Λευκωσίας και ο δρόμος Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, ενώ ακολουθούν το κρατικό χημείο, ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη - Ευρύχου, το νέο κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου στην περιοχή Λίμνες Μενόγειας, ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας, το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας και ο δρόμος Παλαιοχωρίου - Αγρού.

Άρχισαν οι εργασίες για νέο κυπριακό μουσείο

Το νέο κυπριακό μουσείο το οποίο θα κατασκευαστεί στο χώρο του παλιού νοσοκομείου Λευκωσίας, έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως το πιο μεγάλο έργο, καθώς υπολογίζεται το συνολικό κόστος κατασκευής του να αγγίξει τα €144 εκατ., περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση της κατασκευής του νέου μουσείου, υπογράφηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022, με την κοινοπραξία «Iacovou - Cyfield (M) Joint Venture».

Οι εργασίες για την ανέγερσή του έχουν ήδη αρχίσει και υπολογίζεται ότι η διάρκεια του έργου θα είναι στους 42 μήνες, με την αποπεράτωσή του να αναμένεται περί τα μέσα του 2026.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μουσείο, το οποίο θα είναι συνολικού εμβαδού 30.000 τ.μ., θα περιλαμβάνει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους 5.500 τ.μ. που θα φιλοξενούν γύρω στις 6.500 αρχαιότητες, χώρους περιοδικών εκθέσεων 1.000 τ.μ., χώρους εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστήρια συντήρησης 2.000 τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης, αποθήκες αρχαιοτήτων 5.000 τ.μ., εστιατόριο, καφετέρια, βιβλιοθήκη, αμφιθέατρο, γραφεία, πωλητήριο/ art shop και εκτενή τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων.  

Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για δικαστικό μέγαρο Λευκωσίας

Δεύτερο στη λίστα με τα κυριότερα έργα, έρχεται το νέο δικαστικό μέγαρο Λευκωσίας, που υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος κατασκευής του, θα ανέλθει στα €93 εκατ.

Παρότι η προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερσή του έχει βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων, καθώς υπολογιζόταν να γίνει εντός του 2022, εντούτοις η αρμόδια Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ,Στέφη Δράκου, σε ενημέρωση στη Βουλή, διαβεβαίωσε ότι θα γίνει άμεσα.

Η κ. Δράκου ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί μόλις πρόσφατα μια σειρά προκαταρκτικών μελετών που απαιτούνταν για την ανέγερση του νέου Δικαστηρίου Λευκωσίας, ενώ παράλληλα έχει οριστικοποιηθεί και η τελική εκτίμηση κόστους του έργου και η λήψη έγκρισης του Υπουργείου Οικονομικών.

Η κ. Δράκου δήλωσε ότι οι διαδικασίες για την προκήρυξη του διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα προωθηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Πήρε μπρος ο δρόμος Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς

Τρίτο στη λίστα με τα 21 σημαντικότερα έργα της κυβέρνησης βρίσκεται η κατασκευή του δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, το οποίο άρχισε πριν από 6 μήνες περίπου.

Η πρώτη φάση του έργου που έχει προϋπολογισθεί στα €86,8 εκατ., αφορά την κατασκευή δρόμου δύο λωρίδων κυκλοφορίας, αρχικά από την Αγία Μαρινούδα μέχρι το Στρουμπί, με μήκος 15,5 χλμ.

Η α’ φάση περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ανισόπεδου κόμβου για σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, ενός κυκλικού κόμβου στην Τσάδα και ενός στο σημείο τερματισμού μετά το Στρουμπί.

Προνοείται, επίσης, η κατασκευή δύο διατρητικών σηράγγων μήκους 720μ. και 290μ. έκαστη, πέντε κοιλαδογεφύρων συνολικού μήκους 1.500μ., δύο υπέργειων διαβάσεων και εννέα υπόγειων διαβάσεων. Τέλος, λόγω της ανωφέρειας του δρόμου, θα κατασκευαστούν πρόσθετες λωρίδες κυκλοφορίας σε μεγάλο μήκος (περίπου 12 χλμ).

Η Τοπική Αρχή Πόλης Χρυσοχούς αναμένει ενημέρωση για το πότε ξεκινά η Β΄ φάση, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γιώτη Παπαχριστοφή.

Σε τροχιά υλοποίησης ο δρόμος Αστρομερίτη - Ευρύχου

Στην τελική ευθεία μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις δεκαετιών μπήκε και η κατασκευή του δρόμου Αστρομερίτη - Ευρύχου, με την υπογραφή του συμβολαίου τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, και με διάρκεια εκτέλεσης 36 μήνες .

Το έργο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στη Δημοκρατία €88,5 εκατ., αφορά υπεραστικό αυτοκινητόδρομο 4 λωρίδων κυκλοφορίας, μήκος 11 χιλιομέτρων περίπου, ο οποίος ξεκινά σε σημείο του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη - Ευρύχου, νοτίως της κοινότητας του Αστρομερίτη και θα καταλήγει στη συμβολή του υφιστάμενου δρόμου.  

Το έργο περιλαμβάνει ένα ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή Κουτραφά και ανισόπεδες διαβάσεις με τα σχετικά τμήματα δρόμων που απαιτούνται για τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Διέξοδος για το νέο Κρατικό Χημείο

Μετά από καθυστέρηση 15 χρόνων περίπου, φαίνεται να προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου του κρατικού Χημείου, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στη Δημοκρατία, το ποσό των €77 εκατ.

Η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ανέφερε κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, ότι εκκρεμεί η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη λόγω υποστελέχωσης του τμήματος δημοσίων έργων.

Δήλωσε, ότι υπάρχει περιθώριο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για να γίνει η μελέτη μέσω εξωτερικού συνεργάτη, κονδύλια που, όπως είπε, μπορεί να τα θέσει στη διάθεση του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων για αναζήτηση συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα στην εκπόνηση των σχεδίων για επίσπευση των εργασιών.

Δημιουργείται νέος χώρος φιλοξενίας για αιτητές ασύλου

Στα €76 εκατ. υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το συνολικό κόστος ανέγερσης του νέου χώρου φιλοξενίας για αιτητές ασύλου στην περιοχή «Λίμνες» στη Μενόγεια, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα μεγάλο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Για τις ανάγκες του έργου κατασκευής του νέου κέντρου φιλοξενίας έχει περιληφθεί κονδύλι ύψους €15,7 εκατ. στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2023.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τέταρτη δομή που δημιουργείται για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού μεταναστευτικών ροών και προγραμματίζεται ότι θα φιλοξενεί μετανάστες των οποίων το αίτημα για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκε και βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής ή απέλασης. Το κέντρο θα είναι κλειστού τύπου.

Το νέο προαναχωρησιακό κέντρο θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 ατόμων και επέκτασής του μελλοντικά για φιλοξενία 1.500 ατόμων.

Πέφτουν οι υπογραφές για αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου

Το τμήμα δημοσίων έργων, βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των τριών επικρατέστερων προσφοροδοτών του διαγωνισμού για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Παλαιχωρίου.

Στόχος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι περί τα τέλη Ιανουαρίου 2023, να υπογραφεί η προσφορά εκτέλεσης του έργου.

Το κόστος του έργου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα €73 εκατ. Περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με ισόπεδους και ανισόπεδους κόμβους, υπέργειες και υπόγειες οχηματικές προσβάσεις προς τις κοινότητες και τις γεωργικές περιοχές και γέφυρες.

Επισυνάπτεται ο κατάλογος με τα 21 κυριότερα έργα υποδομής του 2023.

Της Ελένης Χαραλάμπους