You are here

Tele-πόλεμος σε πολιτική αρένα

28/01/2004 17:02
Η διαμάχη μεταξύ Αρχής Τηλεπικοινωνιών, του ιδιώτη ανταγωνιστή και του επιτρόπου Ρυθμίσεως των Τηλεπικοινωνιών συνεχίστηκε και σήμερα με την ΑΤΗΚ να επικρίνει το ρυθμιστή για την απόφασή του να αναστείλει τις μειώσεις των τελών αλλά και τον πρόεδρο της ιδιωτικής Telepassport Σωκράτη Χάσικο να απαντά στην πρόκληση, όπως λέει, της ΑΤΗΚ. Ο κ. Χάσικος χαιρέτισε την απόφαση της ΑΤΗΚ να προβεί σε νέες μειώσεις των τελών και τόνισε ότι η εταιρεία του θα απαντήσει στις μειώσεις αυτές με νέες μειώσεις τελών.

Πυρά κατά Χάσικου

Ο κ. Χάσικος όμως δέχθηκε κριτική από τα κόμματα της συμπολίτευσης τα οποία επικρίνουν την παρουσία του ως πολιτικού στην επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα. Ο ίδιος, μιλώντας στη StockWatch, απάντησε ότι δεν βλέπει οτιδήποτε το επιλήψιμο και διερωτήθηκε κατά πόσον οι πρώην υπουργοί θα πρέπει να σταθούν στην ουρά των ανέργων έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Έφορος: Απαγόρευση για προστασία ανταγωνισμού

Στο μεταξύ o βοηθός επίτροπος Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Παναγιώτης Κάκκουρας επιβεβαίωσε την απόφαση για έκδοση διατάγματος του οποίου η Αρχή Τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να παγοποιήσει την πρόθεσή της να μειώσει περαιτέρω τα τέλη σταθερής τηλεφωνίας για 15 μέρες. Ο κ. Κάκκουρας εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή επιβάλλεται ώστε να δοθεί η ευχέρεια στο ρυθμιστή να εξετάσει και να αξιολογήσει τις προτεινόμενες από την ΑΤΗΚ μειώσεις των τελών για να διαπιστωθεί κατά πόσον οι μειώσεις αυτές είναι κάτω του κόστους. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον θα επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή στην ΑΤΗΚ σε περίπτωση κατά την οποία οι μειώσεις είναι κάτω του κόστους, ο βοηθός επίτροπος απάντησε καταφατικά.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η παρέμβαση του ρυθμιστή γίνεται με μοναδικό στόχο την προστασία του καταναλωτή αλλά και για προστασία του υγιούς ανταγωνισμού.

Ξεσπαθώνει η ΑΤΗΚ

Με τον επίτροπο ρυθμίσεως τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων τα έβαλε το ΔΣ της Αρχής Τηλεπικοινωνιών ασκώντας του κριτική για την απόφασή του να παγοποιήσει τα μειωμένα τέλη σταθερής τηλεφωνίας που εξήγγειλε η ΑΤΗΚ.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΗΚ, Παύλος Θεοδότου, ανακοίνωσε πριν από λίγο μετά από πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου ότι η απόφαση της ΑΤΗΚ λήφθηκε στο πλαίσιο της συχνής αναθεώρησης των τελών που πραγματοποιείται ανά εξάμηνο.

Είπε ότι τα νέα μειωμένα τέλη δημοσιεύθηκαν στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας στις 16 Ιανουαρίου 2004 και η ΑΤΗΚ εξέδωσε χθες ανακοίνωση τύπου για τα νέα μειωμένα τέλη.

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την απορία του γιατί ο ρυθμιστής δεν παρενέβη πιο νωρίς για να ζητήσει στοιχεία γεγονός που θα απέτρεπε την παγοποίηση των τελών. Ο κ. Θεοδότου υποστήριξε ότι η παρέμβαση του ρυθμιστή επηρεάζει τα συμφέροντα του καταναλωτή και του συνδρομητή της ΑΤΗΚ που θα απολάμβανε μειωμένα τέλη τηλεφωνίας. Επίσης επεσήμανε ότι η ΑΤΗΚ δεν θεωρεί ότι το θέμα είναι επείγον σε βαθμό που να χρειάζεται αναστολή εφαρμογής των νέων τελών. Απέρριψε ισχυρισμούς που φέρουν την ΑΤΗΚ να προέβη σε μειώσεις τελών κάτω του κόστους.

Λ.Χ.