You are here

Θ. Καζάκος: Πλήγμα στην κυπριακή ναυτιλία από κυρώσεις

06/08/2022 06:00

Οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ προς τη Ρωσία αντί να πετύχουν το στόχο τους για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία δημιούργησαν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, με αποτέλεσμα να πληγεί η κυπριακή ναυτιλία, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητήριου Θωμάς Καζάκος.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Καζάκος τονίζει ότι η προσπάθεια του επιμελητηρίου το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επικεντρώνεται στην παροχή σημαντικής πληροφόρησης στις ναυτιλιακές εταιρείες σχετικά με την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στη ναυτιλία.

Εξηγεί επίσης γιατί μια πρωτοβουλία του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου για άνοιγμα λογαριασμών από πληγέντες ναυτικούς σε κυπριακές τράπεζες αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τον κ. Καζάκο, εξίσου μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και το κυπριακό νηολόγιο συνεπεία των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρ’ όλα αυτά όμως συνεχίζει να αποτελεί ένα άκρως ανταγωνιστικό νηολόγιο, διατηρώντας την εντέκατη θέση παγκόσμια και την τρίτη στην Ευρώπη.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Καζάκος εξηγεί ακόμη τι σημαίνει η συμπερίληψη της Κύπρου εδώ και αρκετά χρόνια στις λεγόμενες «άσπρες λίστες» ελέγχου των λιμένων και πως το γεγονός αυτό καθιερώνει την Κύπρο ως ένα ευυπόληπτο και ποιοτικό διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Παραθέτοντας τις εισηγήσεις του επιμελητηρίου για μετασχηματισμό στην πράσινη ναυτιλία και περαιτέρω ενίσχυση της αναφέρθηκε στο χρόνιο αίτημα τους για δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ν.Ε.Π.Ε.), στην επιτακτική ανάγκη για δημιουργία ενός εξειδικευμένου Μονοθυριδικού Ναυτιλιακού Κέντρου Εξυπηρέτησης (One- Stop-Shipping-Centre) και στην ολική ψηφιοποίηση/αυτοματοποίηση των υπηρεσιών του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Σχολιάζοντας το Brexit, αναφέρθηκε στους τομείς που επωφελήθηκε η κυπριακή ναυτιλία και στη μετακίνηση εταιρειών όπως τα Ναυτασφαλιστικά γραφεία P&I Clubs.

Στη συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Καζάκος εξέφρασε ικανοποίηση για τη σημαντική συνεισφορά της βιομηχανίας στα οικονομικά δρώμενα της Κύπρου, διατηρώντας τη συνεισφορά της στην κυπριακή οικονομία για ακόμη μία χρονιά (2021), γύρω στο 7% του ΑΕΠ.

Ο γενικός διευθυντής του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στέλνει επίσης μήνυμα προς τους νέους ότι τα ναυτιλιακά επαγγέλματα έχουν σημαντική προοπτική ανέλιξης με σημαντικές οικονομικές απολαβές και τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν σε διάφορες χώρες καθώς η ναυτιλία είναι διεθνοποιημένη βιομηχανία.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ηρώς Ευθυμίου