You are here

Θα προκηρυχθούν 27 αναπτυξιακά έργα το 2018

12/01/2018 13:03

Είκοσι επτά έργα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του κράτους συνολικού κόστους €386 εκ. αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος δημοσίων έργων.

Τα 27 έργα απλώνονται σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις κυρίως στη Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο καθώς και στην ύπαιθρο κυρίως για κατασκευή ή συντήρηση δρόμων.

Το μεγαλύτερο έργο αφορά το κτίριο της νέας βουλής με κόστος €72 εκ. και ακολουθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος Πάφου-Πόλης με €71,4 εκ.

Το νέο κτίριο της βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 όπως αναφέρθηκε σε συνεδρία στη βουλή.

Οι εργασίες για τον νέο αυτοκινητόδρομο Πάφου, Πόλις αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος μετά από πολλά χρόνια και διάφορα εμπόδια που είχαν εμφανιστεί. Για την κατασκευή του δρόμου έχουν ετοιμαστεί δύο σενάρια και έχει ήδη επιλεγεί το επικρατέστερο, αυτό της Αγίας Μαρινούδας, το οποίο θα ενώνει τον αυτοκινητόδρομο με το Στρουμπί.

Το τρίτο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο είναι ο νέος περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας (Α΄ Φάση) ενώ ακολουθεί το νέο κρατικό μουσείο στη Λευκωσία (€50 εκ.)

Στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα περιλαμβάνονται επίσης το κρατικό χημείο, ο δρόμος Λεμεσού-Σαϊττά, το οδικό δίκτυο στο ενεργειακό κέντρο Βασιλικού, τα εξωτερικά ιατρεία Λευκωσίας, το τμήμα αρχείου πληθυσμού και μετανάστευσης και η βελτίωση του δρόμου Σωτήρας-Δερύνειας.


Η διευθύντρια του τμήματος δημοσίων έργων Χρυστάλλα Μαλλούππα αναφέρει στη StockWatch ότι το τμήμα δημοσίων έργων σαν το τμήμα με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα του κράτους προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος όχι μόνο του δικού του προϋπολογισμού αλλά και άλλων προϋπολογισμών υπουργείων και τμημάτων.

Από τον Ιούνιο του 2015, που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξήγγειλε τα νέα αναπτυξιακά έργα, το τμήμα δημοσίων έργων ολοκλήρωσε ήδη έργα €100 εκ. ενώ μέχρι το 2018 θα προωθηθούν έργα €700 εκ.

Της Γεωργίας Χαννή