You are here

Θράσου: Μέτρα ναυτιλιακής ασφάλειας

26/01/2006 16:25
Ο τομέας της ναυτιλιακής ασφάλειας, αποτελεί για την κυπριακή κυβέρνηση ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας και για το σκοπό αυτό λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Χάρη Θράσου, ο οποίος χαιρέτισε το 3ο ετήσιο Συνέδριο Digital Ship Cyprus, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Λεμεσό, «μπροστά στον αυξανόμενο κίνδυνο τα πλοία να αποτελέσουν στόχο τρομοκρατικών ενεργειών, η Αρχή Λιμένων Κύπρου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη ναυτιλιακή ασφάλεια και επικεντρώνει τις προσπάθειες της για αποτροπή αυτού του ενδεχομένου».

Όπως τόνισε ο κ. Θράσου, η Κύπρος έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει το διεθνή κώδικα για την ασφάλεια πλοίων και όλα τα υπό Κυπριακή σημαία πλοία καθώς και όλες οι λιμενικές υπηρεσίες στην Κύπρο έχουν εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις του κώδικα.

«Βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει μέχρι το 2007 το σύστημα VTMIS, το οποίο θα επιτηρεί και θα παρέχει πληροφορίες για την ναυτιλιακή κίνηση στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

«Η σημασία των ναυτιλιακών επικοινωνιών έχει αναγνωριστεί από επιχειρηματίες και επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών έχουν κατασκευάσει μια πληθώρα συστημάτων που προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, Αντρέας Δρουσιώτης, ανέφερε ότι «η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λεμεσός, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο. «Η Κύπρος διαθέτει σήμερα τον 10Ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο Παγκοσμίως και τον 3Ο στην ΕΕ», είπε.

«Ως μέλη της ΕΕ, είμαστε σίγουροι ότι η Κυπριακή Ναυτιλία θα θέσει νέα πορεία και θα αναλάβει ηγετικό ρόλο, ενδυναμώνοντας τη σημασία της ΕΕ ως ναυτιλιακής οντότητας, επεκτείνοντας και αναπτύσσοντας την Κυπριακή ναυτιλία και τη σημαία της περισσότερο», συμπλήρωσε ο κ. Δρουσιώτης.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει και να ενισχύσει την κυπριακή ναυτιλιακή υποδομή.

Γ.Χ.