You are here

Θράσου: Υπογραφές για αεροδρόμια… πάση θυσία

05/07/2005 17:13
Εντός των επόμενων ημερών πρέπει να ληφθεί η απόφαση για την υπογραφή συμβολαίων της ανάθεσης των έργων για την αναβάθμιση των αεροδρομίων και την παροχή των δικαιωμάτων λειτουργίας και εκμετάλλευσης τους σε στρατηγικό επενδυτή. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου κάνοντας παράλληλα αναφορά και σε «πιθανούς κινδύνους» της απόφασης.

«Οι χρηματιστές και οι τραπεζίτες έχουν κρατήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αυτό το έργο και δεν μπορούν να περιμένουν επ' αόριστον» είπε ο Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να καθυστερήσει η υπογραφή των συμβολαίων για 5 με 6 μήνες.

Η διαδικασία δεν μπορεί να ξαναρχίσει από την αρχή δήλωσε ο κ. Θράσου , διότι θα αυτό θα σήμαινε «νέα αεροδρόμια το 2013 ή το 2014», κάτι το οποίο είναι δυσβάστακτο για τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου.

«Τα αεροδρόμια που έχουμε σήμερα, έχουν σχεδιασθεί για 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια το χρόνο. Θέλουμε πάση θυσία νέα αεροδρόμια», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν προβλήματα ως προς την τελική απόφαση ανάθεσης του έργου αναβάθμισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε στρατηγικό επενδυτή, ο κ. Θράσου είπε πως «υπάρχουν προβλήματα σε τρία μέτωπα».

Το πρώτο αφορά το αναμενόμενο για σήμερα πόρισμα της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, για το οποίο ο Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι θα απορριφθεί το αίτημα για λήψη προσωρινών μέτρων και μη υπογραφή της συμφωνίας .

Το δεύτερο μέτωπο αφορά το θέμα που προέκυψε από τις καταγγελίες που έγιναν στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το τρίτο για τις απαιτήσεις που έχει η κοινοπραξία με την οποία έχουν κλείσει τη συμφωνία από τον Ιανουάριο του περασμένου χρόνου, η οποία σχετίζεται με το ενδεχόμενο απαιτήσεων και επαναδιαπραγμάτευσης, «σε περίπτωση που δεν πέσουν σύντομα οι υπογραφές, λόγω αυξήσεως του οικοδομικού κόστους και άλλων, που έχουν επισυμβεί κατά τους τελευταίους μήνες».

Αναφέρθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η διαδικασία εξέτασης των εγγράφων θα διαρκέσει πολλούς μήνες και «εναπόκειται στην κυβέρνηση, να πάρει το ρίσκο και να προχωρήσει με την υπογραφή των συμβολαίων ή όχι» είπε ο κ. Θράσου.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο πάντως μου έχει αναθέσει τον χειρισμό του θέματος» κατέληξε ο κ. Θράσου προσθέτοντας πως θεωρεί υποχρέωσή του, όταν υπάρχουν εξελίξεις, να το ενημερώνει.