You are here

Τι θα γίνει το Τσίρειο μετά το Limassol Arena

22/03/2019 07:09

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανέγερσης του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου της Λεμεσού, στο Κολόσσι, οι οποίες άρχισαν επίσημα στις 5 Φεβρουαρίου, την ίδια στιγμή που άρχισαν να γίνονται οι πρώτες σκέψεις για αξιοποίηση του τεμαχίου γης του Τσιρείου σταδίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, το Limassol Arena όπως έχει ονομαστεί προσωρινά, αναμένεται να «αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο στολίδι για τον αθλητισμό και τον τόπο μας».   

Με την ολοκλήρωση του νέου γηπέδου της Λεμεσού, όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει το Τσίρειο στάδιο και αν θα μπει άραγε στo περιθώριο.

«Κάθε άλλο» απαντά ο πρόεδρος του ΓΣΟ, Άκης Λάμπρου, ο οποίος αναφέρει ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχεδιασμοί για αξιοποίηση του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στα σκαριά πέραν από κάποιες αρχικές σκέψεις.

Το Limassol Αrena

Το Limassol Αrena πέρασε από μύρια κύματα μέχρι την υλοποίηση του και η προσδοκία είναι ότι θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος των 28 μηνών.

Αρχικά, το στάδιο θα κατασκευαζόταν από την ΑΕΛ και τον Άρη, στον ίδιο χώρο, στο μέρος της έκτασης που είχε παραχωρηθεί στις δύο ομάδες σε προηγούμενα χρόνια. Οι δύο ομάδες επέλεξαν τον αρχιτέκτονα Πέτρος Κονταρίδη, ο οποίος ετοίμασε τα σχέδια του σταδίου. Ο Απόλλωνας, σκόπευε να δημιουργήσει δικό του στάδιο αλλά μετά την οικονομική κρίση του 2013, άλλαξε γνώμη και συμφώνησε όπως κατασκευαστεί ένα στάδιο για όλες τις ομάδες της Λεμεσού.  Έτσι μετά την εξέλιξη αυτή, τα σχέδια τροποποιήθηκαν. Λόγω όμως του αυξημένου κόστους που δεν μπορούσαν να αναλάβουν οι ομάδες αλλά και λόγω του γεγονότος ότι το υφιστάμενο στάδιο της Λεμεσού, το Τσίρειο, παρουσίαζε αρκετά προβλήματα και η πόλη χρειαζόταν καινούργιο στάδιο, ο ΚΟΑ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το έργο.

Λόγω όμως του γεγονότος ότι το έργο δεν θα ήταν κρατικό αλλά θα άνηκε σε άλλους χρήστες και θα ξεπερνούσε τα €15 εκ. χρηματοδότησης, αυτή έπρεπε να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μια χρηματοδότηση η οποία θεωρήθηκε παράνομη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί το στάδιο θα άνηκε στις ομάδες, οπόταν προέκυπτε προνομιακή μεταχείριση από το κράτος για τις ομάδες αυτές εις βάρος άλλων.

Έτσι, η γη μεταβιβάστηκε στον ΚΟΑ, ο οποίος ανέλαβε την χρηματοδότηση του έργου και θα είναι ο ιδιοκτήτης του σταδίου, ο οποίος θα παραχωρήσει στις τρεις ομάδες τη διαχείριση του.

Τα προβλήματα βεβαίως δεν έλειψαν αφού τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έργο κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα από θέματα που προέκυψαν από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

«Τα προβλήματα λύθηκαν, εμείς θα συμπαρασταθούμε με κάθε τρόπο, διαχειριζόμαστε όλοι μας δημόσιο χρήμα, που είναι ιερό, και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πάει σε καλή μεριά», υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι «αν πετύχουμε το στόχο μας, τότε το καλοκαίρι του 2021, το γήπεδο θα φιλοξενήσει τον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα και όλοι μας θα συνδέσουμε το όνομα μας με ένα έργο το οποίο περιμένει η Λεμεσός και η Κύπρος ολόκληρη».
  
Το κόστος κατασκευής του γηπέδου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 31 εκ.  Το στάδιο θα ανήκει στην κατηγορία 4 της UEFA, την ανώτατη κατηγορία. Τα σχέδια προνοούν, στέγαστρο σε όλες τις κερκίδες, 4 μονάδες αποδυτηρίων, χώρους για τα ΜΜΕ, θέσεις επισήμων και κλειστούς χώρους επισήμων, εγκαταστάσεις πρόσβασης και θέσεις για ΑΜΕΑ, σύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, καφετέριες-κυλικεία, καταστήματα και μπουτίκ, τέσσερα βοηθητικά γήπεδα και χώρους στάθμευσης.  Το στάδιο ανεγείρεται στην περιοχή Κολοσσίου, δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Λεμεσού.

Πλάνα για το Τσίρειο

Ούτε εμπορικό κέντρο, ούτε πολυκινηματογράφος ή θέατρο θα γίνει το Τσίρειο στάδιο.  Τα πλάνα του γυμναστικού συλλόγου Ολύμπια για το ιστορικό γήπεδο της Λεμεσού, οι εργασίες του οποίου άρχισαν το 1973 και ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια μετά, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη.

Ο ΓΣΟ πάντως, έχει ούτως ή άλλως μεγαλεπήβολα σχέδια για το φιλέτο γης του Τσιρείου και όπως αναφέρει ο κ. Λάμπρου, βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Σίγουρα θα αξιοποιήσουμε το Τσίρειο, δεν τίθεται θέμα και στόχος μας είναι όπως γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του.  Είναι όμως πολύ νωρίς ακόμη. Οι εργασίες για κατασκευή του νέου γηπέδου, μόλις έχουν αρχίσει. Το νέο γήπεδο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, άρα έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για να αποφασίσουμε». Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ΓΣΟ είναι ένας αθλητικός σύλλογος και ότι το Τσίρειο, θα εξακολουθήσει να υπάρχει είτε ως γήπεδο κλασικού αθλητισμού, είτε ως χώρος προπονήσεων ομάδων του εξωτερικού.

«Πάντοτε το Τσίρειο είχε μεγάλη ζήτηση από ομάδες του εξωτερικού που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως προπόνηση, ακόμη και τώρα που μιλάμε, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει όταν στο γήπεδο διεξάγονται αγώνες του πρωταθλήματος, καθώς υπάρχει και το χρονικό όριο χρησιμοποίησης του χορτοτάπητα του γηπέδου. Αυτό για παράδειγμα είναι ένα από τα σχέδια που συζητούνται στο τραπέζι».

Ο ΓΣΟ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, η αναβάθμιση του Τσιρείου να ανατεθεί σε ιδιώτη με την μέθοδο του ΒΟΤ με αντάλλαγμα την δημιουργία περιορισμένου αριθμού εμπορικών αναπτύξεων ώστε να εξασφαλίζονται τα έξοδα, να είναι βιώσιμο το έργο και γιατί όχι κερδοφόρο. 

Της Μαρίας Κωνσταντίνου