You are here

Τον Ιούνιο 2009 ολοκληρώνεται το lifting αεροδρομίου

09/11/2007 14:07
Οι εργασίες για την ανέγερση του νέου αεροδρομίου Λάρνακας θα ολοκληρωθούν τον Ιούνιο του 2009 και ο πρώτος επιβάτης θα εξυπηρετηθεί στις 11 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλου από τους υπεύθυνους της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το εργοτάξιο και ξεναγήθηκε στους χώρους του αερολιμένα, δήλωσε πάρα πολύ ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών που γίνονται για το κτίσιμο του νέου αεροδρομίου της Λάρνακας.

Συνοδευόμενος κατά την επίσκεψή του από την υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων Μαρία Μαλακτού Παμπαλλή, το γενικό διευθυντή του υπουργείου, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη των εταιρειών που κατασκευάζουν τον αερολιμένα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι για την κατασκευή του έργου «εφαρμόζονται δύο τρεις τεχνικές ίσως για πρώτη φορά» στην Κύπρο, όπως είναι η ανθεκτικότητα του επιστρώματος στους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών, που είναι «ένα από τα ισχυρότερα που έχουν γίνει ως τώρα. Είναι δύσκολο κάποιος να εκτιμήσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια που είχαν γίνει προηγουμένως», είπε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα είναι ένα πολύ λειτουργικό αεροδρόμιο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι η κοινοπραξία των εταιρειών που κατασκευάζουν το αεροδρόμιο «δείχνει ψηλό επίπεδο ποιότητας εργασίας» και πρόσθεσε, πως «σε δύο χρόνια και δυο μέρες από σήμερα ο πρώτος επιβάτης θα περάσει από το αεροδρόμιο».

Αναφερόμενος στις εργασίες που διεξάγονται, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτές «είναι δύο με τρεις μήνες μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα» και σημείωσε πως ένας αστάθμητος παράγοντας είναι κατά πόσον «η εταιρεία θα μπορέσει να εργαστεί τους χειμερινούς μήνες» λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι ο καινούργιος αερολιμένας θα είναι πενταόροφος, θα έχει 100 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στεγασμένο χώρο και θα εξυπηρετεί 7,5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

Οι υπεύθυνοι των εταιρειών ανέφεραν ακόμα ότι το καινούργιο αεροδρόμιο θα έχει 67 σημεία ελέγχου επιβατών και 8 αυτόματα σημεία ελέγχου, χώρο στάθμευσης για 27 αεροπλάνα, ενώ θα υπάρχουν 22 είσοδοι επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών.

Αφού αναφέρθηκε ότι οι εργασίες βρίσκονται περίπου 2 - 3 μήνες μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, λέχθηκε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί το 15% των εξωτερικών εργασιών, το 28% των χώρων στάθμευσης και περίπου το 80% των εσωτερικών εργασιών.

Στη συνέχεια, η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μαρία Μαλακτού-Παμπαλλή μεταφέρθηκε από τους υπευθύνους της Hermes Airports στο υφιστάμενο αεροδρόμιο Λάρνακας και αφού παρακάθισε σε σύσκεψη ξεναγήθηκε στους χώρους του αερολιμένα. Σε δηλώσεις της, η κυρία Παμπαλλή ανέφερε ότι «γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει το υφιστάμενο αεροδρόμιο Λάρνακας να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν» στο χρόνο που απομένει μέχρι την παράδοση του νέου αεροδρομίου

Πρόσθεσε ότι φέτος «το καλοκαίρι είχαμε τη μεγαλύτερη διακίνηση επιβατών από ποτέ».

Γ.Χ.