You are here

Τορναρίτης: Ενιαίος φορέας οδικής διαχείρισης

23/09/2005 16:34
Τη λήψη μέτρων για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρατηρείται κυρίως στη Λευκωσία εισηγείται ο ΔΗΣΥ. Τα μέτρα αυτά αφορούν τη δημιουργία ενιαίου φορέα οδικής διαχείρισης, ο οποίος θα έχει ευρείες αρμοδιότητες σχεδιασμού, εκτέλεσης και συντονισμού όλων των επιμέρους ενεργειών που απαιτούνται για την απάβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη ο οποίος ενέγραψε σήμερα το θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος στη Βουλή μαζί με τη βουλευτή των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου «επιβάλλεται η άμεση υλοποίηση πρακτικών μέτρων απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος, σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη μικρά έργα, μεγάλο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο κ. Τορναρίτης στην αστική περιοχή της Λευκωσίας εισέρχονται καθημερινά 90 χιλιάδες αυτοκίνητα ενώ τα εγγεγραμμένα οχήματα παγκυπρίως ανέρχονται σε 520 χιλιάδες.

Τα έργα που θα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη αφορούν «την αναβάθμιση πολυσύχναστων διασταυρώσεων σε ανισόπεδους κόμβους και τη βελτίωση συμβολών και διασταυρώσεων με τη δημιουργία λωρίδων για στροφές δεξιά και λωρίδων για απρόσκοπτη στροφή δεξιά».

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε επίσης και στην εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου το οποίο όπως το χαρακτήρισε είναι «ένα μέτρο το οποίο θα έχει άμεσα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της απάμβλυνσης του προβλήματος, αφού θα επιβάλλεται πλέον και η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου όσον αφορά τη λειτουργία των κυβερνητικών υπηρεσιών, των σχολείων και των καταστημάτων».

«Θα πρέπει επίσης να καθοριστούν ειδικές ώρες κυκλοφορίας για τα βαρέα οχήματα, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία τους κατά τις πρωινές ώρες κυκλοφοριακής αιχμής» τόνισε.

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς «στόχος μας μέχρι το 2010 είναι να αυξηθεί η χρήση τους από το 2% που είναι σήμερα στο 10%. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει το αστικό λεωφορείο να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ελκυστικό και το επίπεδο εξυπηρέτησης να βελτιωθεί» σημείωσε ο κ. Τορναρίτης.

Άλλες εισηγήσεις του ΔΗΣΥ αφορούν την επιχορήγηση οχημάτων και καυσίμων φιλικών προς το περιβάλλον καθώς και την επίδοση οικονομικών κινήτρων από το κράτος για απόσυρση παλαιών οχημάτων. Ακόμη σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη το κόμμα του θεωρεί ότι πρέπει να καθιερωθεί ο θεσμός του δωρεάν σχολικού λεωφορείου ως ένα ακόμη μέτρο για μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ γίνεται ακόμη αναφορά για την ανάγκη δημιουργίας και άλλων χώρων στάθμευσης στη Λευκωσία, κατά προτίμηση υπόγειων, ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο της άναρχης στάθμευσης σε κύριες οδικές αρτηρίες λόγω έλλειψης χώρων στάθμευσης.

Επιβάλλεται επίσης είπε ο κ. Τορναρίτης «η άμεση υλοποίηση των προβλεπόμενων από το τοπικό σχέδιο δύο δρόμων πρωταρχικής σημασίας περιμετρικά της Λευκωσίας, που θα συνδέουν την Εγκωμη με την Αγλαντζιά και το Πανεπιστήμιο ενώ πρέπει να προωθηθεί τάχιστα η κατασκευή του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου των προαστίων της Λευκωσίας»..

«Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων απαιτείται σίγουρα η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του οδικού δικτύου, η μείωση της ανάγκης για χρήση ιδιωτικού οχήματος και η συστηματική αστυνόμευσης» κατέληξε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Σ.Ι.