You are here

Τουρίστες από 38 χώρες, ξεπερνούν τα 8,7 εκατ. οι επιβάτες

31/07/2022 06:00

Τέσσερις νέοι προορισμοί έχουν προστεθεί στο πτητικό πρόγραμμα αεροπορικών εταιρειών που πετούν από και προς την Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα έχουν επαναρχίσει δρομολόγια τα οποία διακόπηκαν λόγω της πανδημίας τα προηγούμενα δύο χρόνια σε οκτώ προορισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Hermes Airports, συνολικά 50 αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου το φετινό καλοκαίρι, διεξάγοντας 140 δρομολόγια από 95 προορισμούς σε 38 χώρες.

Στο πτητικό πρόγραμμα των εταιρειών που πετούν στην Κύπρο έχουν προστεθεί νέα δρομολόγια, ενώ παράλληλα επανάρχισε και αριθμός δρομολογίων τα οποία είχαν ανασταλεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο έχουν προστεθεί νέοι προορισμοί όπως η Πίζα (με Ryanair), η Νυρεμβέργη (με Correndon), το Σάλτσμπουργκ (με Eurowings), και η Βέρνη (με Helvetic).

Όσον αφορά τα δρομολόγια που επαναλειτούργησαν, πρόκειται για δύο δρομολόγια προς την Πάφο από το Ηνωμένο Βασίλειο (Νόργουιτς από την TUI και Μπέλφαστ από την Jet2), και άλλα έξι με προορισμό τη Λάρνακα από Δανία (Άλμπορκ από την Jet time), Νορβηγία (Τρόντχαϊμ και Σταβάνγκερ από την SunClass) και τη Σουηδία (Όρεμπρο, Νοορκόπινγκ, Βέξιε).

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων που έχει ενώπιον της η εταιρεία, υπολογίζεται ότι η συνολική επιβατική κίνηση φέτος θα ξεπεράσει τα 8.7 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 78% της επιβατικής κίνησης που είχαμε το 2019.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο, η επιβατική κίνηση από και προς τα αεροδρόμια της Κύπρου κατέγραψε την καλύτερη επίδοση της φετινής χρονιάς, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο επιβάτες, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας ενώ αναμένεται πως και τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες θα κυμανθεί σε αριθμούς πέραν του ενός εκατ. επιβάτες.

Αναφορικά με τον αριθμό των πτήσεων που πραγματοποιούνται από τα δύο αεροδρόμια, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Hermes Airports, για τον Ιούλιο έχουν προγραμματισθεί 528 πτήσεις (αφίξεις) τη βδομάδα από το αεροδρόμιο Λάρνακας και 239 πτήσεις (αφίξεις) από το αεροδρόμιο Πάφου.

Οι χώρες με τις περισσότερες αφίξεις

Όσον αφορά τις χώρες που αναμένεται ότι η Κύπρος θα έχει κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο τις περισσότερες αφίξεις, αναφέρθηκε ότι τον Ιούνιο η μεγαλύτερη εισροή επιβατών στο αεροδρόμιο Λάρνακας προήλθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Αυστρία, τη Σουηδία, την Πολωνία, τη Δανία, τη Ρουμανία και την Ελβετία.

Αντίστοιχα στο αεροδρόμιο Πάφου οι περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις τον προηγούμενο μήνα αφορούσαν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Πολωνία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τη χώρα μας είναι μειωμένος σε σχέση με το 2019, καθώς φέτος πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια της Κύπρου 50 αεροπορικές εταιρείες, έναντι 70 εταιρειών που πετούσαν το 2019, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στη χώρα μας.

Επισημάνθηκε πως φέτος απουσιάζουν οι 13 ρωσικές και ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες που διενεργούσαν σημαντικό πτητικό πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια προς τα κυπριακά αεροδρόμια.

«Από φέτος ουσιαστική ανάκαμψη»

H Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports, Μαρία Κουρούπη, είπε ότι το φετινό καλοκαίρι σηματοδοτεί την ουσιαστική ανάκαμψη του κυπριακού τουρισμού, μετά από δύο δύσκολα χρόνια.

«Είναι εμφανές ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, αλλά βλέπουμε να αποδίδουν καρπούς και οι προσπάθειες που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα συντονισμένα τόσο εμείς ως διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων όσο και όλοι οι φορείς του τουρισμού, για την ανάδειξη τη χώρας μας ως ελκυστικού προορισμού και την ανάδειξη νέων αγορών» πρόσθεσε, ενώ δήλωσε αισιόδοξη ότι αυτή η δυναμική που καταγράφεται τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχει διάρκεια και θα βοηθήσει στη σταδιακή επαναφορά σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.

Αισιοδοξία παρά τις ακυρώσεις

Η αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων, σημειώνεται εν μέσω της δεινής κατάστασης που επικρατεί σε αεροδρόμια της Ευρώπης συνεπεία της έλλειψης προσωπικού στις αερογραμμές και στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης.

Όπως αναφέρθηκε στη StockWatch, η κατάσταση αυτή αναπόφευκτα επηρεάζει αλυσιδωτά και τα κυπριακά αεροδρόμια, όμως σε σαφώς μικρότερο βαθμό, χωρίς να προκύπτουν επιχειρησιακά προβλήματα. Ειδικότερα, τον Ιούνιο υπήρξαν καθυστερήσεις στο 5% των συνολικών πτήσεων και ακυρώσεις σε ποσοστό επίσης 5% περίπου, στο σύνολο των αφίξεων και αναχωρήσεων των δυο αεροδρομίων της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Hermes, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το ποσοστό των προγραμματισμένων ακυρώσεων υπολογίζεται να κυμανθεί στο 2%, ποσοστό επίσης ιδιαίτερα χαμηλό. Αναμένει ωστόσο, ότι γι’ αυτούς του μήνες, όπου παραδοσιακά παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, θα προκύπτουν καθυστερήσεις ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων σε άλλα αεροδρόμια που θα επηρεάσουν αλυσιδωτά το πτητικό πρόγραμμα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Τονίζεται, πάντως, ότι στην Κύπρο η κατάσταση είναι σαφώς πιο διαχειρίσιμη και το προσωπικό των δύο αεροδρομίων βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για εξυπηρέτηση των επιβατών.

Οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα προτρέπονται να παρακολουθούν τακτικά την εξέλιξη της πτήσης τους και τα μηνύματα της αεροπορικής τους εταιρείας.

Της Ελένης Χαραλάμπους