You are here

Επαναδραστηριοποιείται μετά από πέντε χρόνια ο ΚΟΑΓ

16/01/2019 13:48

Με προϋπολογισμό που αγγίζει περίπου τα €4,5 εκ. επαναδραστηριοποιείται μετά από πέντε χρόνια ο οργανισμός αναπτύξεως γης (ΚΟΑΓ).

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου Ανδρέας Φράγκος, για το 2019 ο οργανισμός έχει προγραμματίσει την ανέγερση μιας πολυκατοικίας 16 διαμερισμάτων στο Καϊμακλί στη Λευκωσία και ένα συγκρότημα από 15 κατοικίες στα Πολεμίδια.

Επιπλέον ο οργανισμός αναμένει να λάβει τις τελικές εγκρίσεις για την κατασκευή 156 αδειοδοτημένων οικιστικών μονάδων παγκύπρια.

Ο προϋπολογισμός, είπε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, βρίσκεται ενώπιον του υπουργείου εσωτερικών προς έγκριση.

Ο κ. Φράγκος είπε επίσης ότι μέχρι τις 31/12/2018 οι καθυστερημένες δόσεις προς τον οργανισμό ανέρχονται στα €9,9εκ.

Αναλυτικότερα, οι καθυστερημένες δόσεις του σχεδίου στέγασης των μέτρια αμειβομένων χρεωστών ανέρχονται στο €1,641.886 ή το 8%  και οι καθυστερημένες δόσεις των χαμηλά αμειβομένων χρεωστών στα €8,263.270 και ποσοστό 15,8%.

Για τις οφειλές του στεγαστικού σχεδίου των χαμηλά αμειβομένων που αφορά τις ευάλωτες ομάδες και τους λήπτες δημόσιου βοηθήματος, το οποίο εφάρμοσε ο οργανισμός μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 2001 και τερματίστηκε το 2012, ο οργανισμός προτείνει την εφαρμογή των προνοιών του σχεδίου Εστία, όπου η συνεισφορά του κράτους θα καταλήξει πάλι μέσω του ΚΟΑΓ, πίσω στα κρατικά ταμεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης συζήτηση μεταξύ του ΚΟΑΓ και του πρύτανη του πανεπιστημίου Κύπρου για ανέγερση φοιτητικών εστιών οι οποίες θα στεγάσουν μεγάλο αριθμό φοιτητών στην πρωτεύουσα και θα συμβάλει στην άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος, ανέφερε ο κ. Φράγκος.

Ο κ. Φράγκος αναφέρθηκε στις κύριες δραστηριότητες του οργανισμού τονίζοντας ότι μεταξύ άλλων είναι η ένταξη του οργανισμού ως πλήρες μέλος στην ομοσπονδία των παρόχων κοινωνικής κατοικίας της Ευρώπης, το Housing Europe.

Έκανε αναφορά στην ετοιμασία από τον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης, μετά από οδηγίες του υπουργού εσωτερικών, των όρων εντολής για τη διενέργεια μελέτης για την μεταρρύθμιση της πολιτικής για τη στέγαση και την ενοποίηση όλων των στεγαστικών δομών του κράτους κάτω από ένα ενιαίο φορέα στέγασης τον κυπριακό οργανισμό αναπτύξεως γης όπως περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου