You are here

Υπ. Μεταφορών: Κλειδί η συνδεσιμότητα

19/05/2023 17:28

Η συνδεσιμότητα είνα λέξη κλειδί για τις νέες επιχειρηματικές προοπτικές μεταξύ ΕΕ και Κεντρικής Ασίας, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, ο κ. Βαφεάδης μιλούσε κατά τη διάρκεια των εργασιών σήμερα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κεντρικής Ασίας, στο Αλμάτυ του Καζακστάν.

«Στόχος του Φόρουμ ήταν εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν). Στο Φόρουμ συζητήθηκαν οι τρεις βασικοί τομείς συνεργασίας που περιλαμβάνονται στη στρατηγική που ενέκρινε το 2019 η ΕΕ για την Κεντρική Ασία. Οι προτεραιότητες αυτές είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η προώθηση του εμπορίου και της συνδεσιμότητας», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ο Υπουργός συμμετείχε σαν ομιλητής στη θεματική ενότητα «Βελτιώνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κεντρική Ασία», στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας του Καζακστάν και ο Υφυπουργός Οικονομίας του Ουζμπεκιστάν.

Ο κ. Βαφεάδης στην παρέμβασή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το εμπόριο παραδοσιακά φέρνει τους πολίτες των χωρών κοντά. Η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών έχει βοηθήσει στη δημιουργία ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσης, δίνοντας την ευκαιρία για σύσφιγξη σχέσεων, βοηθώντας έτσι στην αλληλοκατανόηση. Στόχος πάντα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσα από την ειρηνική συμβίωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι οι υποδομές μεταφορών είναι πολύ σημαντικές στη βελτίωση των συνθηκών εμπορίου και οι προτεινόμενες νέες υποδομές στην Κεντρική Ασία σίγουρα θα ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή και θα ανοίξουν νέες επιχειρηματικές προοπτικές με ανάλογες συνδέσεις με την ΕΕ.

«Η συνδεσιμότητα είναι λέξη κλειδί», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Υπουργός είχε διμερείς επαφές με αξιωματούχους από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto και ο Υπουργός Μεταφορών της Λετονίας Janis Vitenbergs.